Modern kultúra

2009. március 10. 20:16 - retek.

A Nemzeti Színház és közvetlen környezete tagadhatatlanul varázslatos. Parkjában sétálva megannyi érdekes és elgondolkodtató szoborra, kompozícióra találunk, mint például a régen az Astorián álló Nemzeti Színház homlokzatának mására, mely így egy különleges emléket állít neki ezzel. Elbűvölő a hajótestet formázó tér, ahol akár egy előadás előtt elidőzhetünk a kilátásban, nézhetjük a naplementét a Gellérthegy felé, és hallgathatjuk a hajótest melletti víz csobogását is.

Függöny mögött

 

Klasszikusan modern, sok-sok üveggel

Növények és kecses ívek

A hajó. Az árboccal szemben állva tekintetünk a Széchényi-hegy felé visz

Az elsüllyedt Nemzeti, és a magasba emelkedő irodaházak

A vízből kiálló rózsák lángjai őrzik a koncepciót

Hátsó díszek

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr16994415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_zolesz 2009.03.11. 13:19:02

A park jó, változatos, meglepő, hangulatos - ennyit a dicséretről.
A ház siralmas, überciki, nem klasszikusan modern (az egészen máshogy néz ki az én felfogásom szerint), hanem egyszerűen gáz. Egy új Nemzeti Színház építésével egészen ritka lehetőségünk lett volna arra, hogy egy nemzetközi pályázat győztes tervével valami kiugróan magas színvonalú, kortárs épületet építsünk, aminek csodájára járnak az idelátogatók. Ezzel a cukormázas mézeskalács-házzal ez a lehetőség elúszott.
Illetve a vízben süllyedő portikuszt is igen erőltetettnek érzem.
bocs a kesergés miatt; örülök, hogy elindult ez a blog, de pont a nemzeti egy eléggé félresiklott beruházás lett. szerintem.

martin.. 2009.03.11. 15:32:47

egyetértek, nekem valhogy túlzsúfolt az összképe. lehetett volna egy kicsit "kiterjedtebb" és kinézetileg teljesen más.

ildsisy 2009.03.12. 15:08:34

Nekem tetszik úgy ahogy van!!! Emlékszem, mikor átadták, új volt, Budapest lakossága ment és ment megnézni, hiszen a Nemzeti Színház felépülésére /újra/ hosszú-hosszú éveket kellett várni, és az új kormány /Fidesz/ fel is építette. Sajnos Gobbi Hilda a nemzet színésze ezt már nem tudta megvárni, pedig erre vágyott és még pénzt is adott bele!!!...Mikor először jártam itt, szabályszerűen MEGKÖNNYEZTEM, MEGHATÓDTAM! NEM SZÉGYENLEM!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.12. 16:14:20

hát pedig ez az épület egy jó nagy darab szégyen.

HÉV-es 2009.03.16. 16:57:38

A park, meg a régi épület vízből kiálló oszlopai szépek, de az épületnél rondábbat keveset láttam! Nincs stílusa, szedett-vedett! Összehasonlítva a régivel, a régi a nyertes! Miért nem tudunk olyan szépeket építeni, mint amilyen palotaépületeink vannak?
Egy bank, vagy hasomnló intézmény lehet modern, de a Nemzeti Színháznak korhűnek kellett volna lennie! Szerintem. Én bűntetném, aki ezt tervezte, elfogadta!

_zolesz 2009.03.17. 00:23:16

@HÉV-es: szerintem félreértettél valamit, de nagyon. Egy ma épült Nemzeti legyen a kortárs építészet élvonalában. A világ legkínosabb dolga lett volna valami historizáló sz@rt építeni (és ez ugye pont olyasmi). Korhű? Ha az a XXI. században épült, akkor ahhoz kell hűnek lennie, nem a XIX-hez. Nincs értelme annak a kérdésnek, hogy miért nem építenek olyan épületeket, mint régen.
Ill. fentebb is írtam, h szerintem a park legkínosabb eleme a vízből kilógó tympanon az oszlopokkal, az olyan Lehel téri piacos.

HÉV-es 2009.03.18. 16:11:33

Nem egyforma az ízlésünk, a gondolkodásunk, ez nem is baj. Én is szeretem a modern épületeket, ha annak a funkciója is az, meg ha stílusa is van. Nagyon tetszenek pl.: Zaha Hadid munkái. De ez a fos, amit itt csináltak, az egyenesen szánalmas. Se nem korhű (és itt az eredeti színház korára gondolok, és szerintem ezt te is tudtad, csak szeretsz kötözködni), se nem modern.
Bocs, az meg hogy ez lenne a kortárs építészet élvonala? Hát lehet, de ez is muataja, hogy az nálunk a béka segge alatt van. Talán, ha két jó, és nem klasszis, modern épületet tudsz az országban mutatni.
És nekem akkor is tetszik a vízből kilogó részlet. Közel sem hasonlítható a fertelmes Lehel téri piachoz.

HÉV-es 2009.03.18. 16:20:45

Egyébként Budapest jellege is olyan, hogy jobb lenne a régi épületekhez illő új épületeket építeni. Bár nagyon nehéz olyan stílust találni, ami gyönyörű épületeinkhez megy.
Csak nézd meg a várban a Hilton szállót. Förtelmes. Teljesen elrontja az összképet.

_zolesz 2009.03.18. 17:08:21

@HÉV-es: pont azt írtam, hogy színvonalas kortársat kellett volna építeni, de ez NEM az. Ez kritikán aluli, ebben tökéletesen egyetértünk ;)
Azt hiszem abban nem értünk egyet, hogy milyennek kellett volna lennie. Ha jól értem, szerinted a klasszikus színház korához illeszkedjen, szerintem pedig a mai igényeket kell kielégítenie. (pl. egy régi stílusú épületbe lehetetlen bepasszírozni egy korszerű színpadtechnikát stb).

HÉV-es 2009.03.24. 09:56:33

@_zolesz: szerintem a párizsi Operaház pont jó példa arra, hogy lehet modern technika egy régi stílusú épületben. Csak jó építészmérnöki tervezés kell. Meg jó szakemberek a kivitelezésnél.
Nem bánom, ha egy ma épülő, új színház modern külsőt kap, de valahogy a Nemzeti Színház nekem egy szép régi épületet jelent.
Sajna a mai építészeink katasztrofálisak! Éredems megnézni mit műveltek az Árpád-hídnál, a Dagály utcai, és a szemben lévő irodaépületekkel. Siralmas, ronda. Azokat is büntetném, akik elfogadták.
De a Dózsa György úton lévő ING székház nagyon tetszik.

lilelijah 2011.01.05. 15:17:00

Szia!

Most találtam erre a blogra és csak ájuldozok. Nem vagyok budapesti, sőt, elég keveset jártam ott sajnos, de az a pár alkalom is örök élmény - imádom! Ezek a képek (a blog képei) csodálatosak, nagyon jó érzéked van a széphez és remek fotós vagy!
Kérdésem: mi ez az elsüllyedt nemzeti??? Ez mire utal vagy miért van?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2011.01.05. 20:29:10

@lilelijah: Először is köszönöm a sok kommentet, és örülök, hogy tetszik a blog! Az "elsüllyedt nemzeti" a régi nemzeti színház homlokzatát imitálja, annak egy emléket állítva. A régi nemzeti az Astorián állt, a mai East-West Businesss Center helyén. A bontása után a színház az egykor a Blahán állt Népszínházba költözött. A Népszínházat később szintén lebontották - a metró miatt.
süti beállítások módosítása