Ez aztán a cifra kapu!

2017. augusztus 13. 22:00 - retek.

A mai állomás nem egy hatalmas bérház, nem is egy reprezentatív állami hivatal palotája, de még egy modern vagy kortárs épülettől is igen messze áll. Mindezek ellenére egy valódi kincs, egy látványos apróság, egy izgalmas falatja a Budai Várnak. Régóta esedékes és várva-várt felújítása végre megtörtént, így mindenképpen vegyük szemügyre mi is!

1903-re készült el ennek a mini neogótikus palotának a maihoz hasonlító formája, tervezője pedig nem más volt mint Hauszmann Alajos. A különleges, úgynevezett Tudor-íves kapu az akkori tulajdonos, Széchenyi Gyula családi címerével díszített. A kapu maga lenyűgőzően szép kovácsoltvas elemekből áll, valamint igen szemrevaló a pártázat és a nylászárók feletti virágos díszítések hada is. Igazi csemege még az eredeti ház bejáratának része is, melyet mementóként most sem vakoltak vissza. Ha még nem láttad, szaladj a Várba megnézni!

I. kerület, Úri utca 8.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr8912746344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása