Baglyok lakta karcsú templom

2010. február 19. 09:00 - retek.

Erzsébetfalva (ma Pesterzsébet) a múlt század elején egy nagyobb templomot álmodott magának, mivel a meglévő kicsinek bizonyult. Már csak az volt a kérdés, hogy honnan kerítenek helyet neki. A választás végül a piactérre esett, a község nyomban oda is ajándékozott 701 négyszögölnyi területet belőle az egyháznak. Ezen a telken épült fel végül 1909-re a mai is látható neogótikus templom, az Árpád-házi Szent Erzsébet főplébánia, mely Bánszky Mihály munkája.

A karcsú épület előtt 1997 óta Pannonhalmi Zsuzsa alkotása, a templom névadójának szobra díszíti a teret mely egy különlegesen szép kerámiamű, talpazatán bibliai jelenetek sorával. Említést érdemelnek még a templom baglyai, melyek ablakokban, párkányokon bukkannak fel, mozdulatlanul figyelve a járókelőket - mozdulatlanul, hiszen ők is szobrok. Aki kíváncsi rájuk, és hogy hányan is vannak, feltétlenül látogasson el a helyszínre!

A tégla díszértéke

Szemközt

Haladjunk körben

Ablakhármas

Lámpástul

Félúton

Torony nélkül

Toronnyal

A kerámiaszobor és a magasság

Talpazati képek

Hol a bagoly?

Egy kis kovácsoltvas

Esti megvilágításban

Napfény nélkül is pompás

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr521772006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.02.19. 14:42:17

De szép!!! Nem jártam itt!!! Köszi! :)

mezítlábasfellebbezés 2010.02.19. 14:44:49

Szia Retekblog! Mikor rátaláltam a Csak a szépre, egyszuszra végignézegettem :) És mostantól mindig. Ezért egy kreatív blogger-díjat is "kiosztottam" neked, azt a budapestkave.blog.hu-n veheted át. Remélem, sok szép épületben gyönyörködhetek még nálad!

ildsisy 2010.02.19. 16:40:18

@Lukréciamia: Akkor a 2. díjat kapja pár nap alatt a Csak a szépre ill. Retekblog. De meg is érdemli! :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.02.20. 19:58:22

@Lukréciamia: Köszönöm a megtiszteltetést! Bízom benne, hogy a jövőben is találsz majd kedvedre való bejegyzést!

valójábannemberci 2010.03.13. 17:35:35

Tartom a véleményemet, hogy egy templom nézzen ki annak, ami: templom.
Ez szép példája ennek.
Ellenben a templomnak kinézni akaró, modern giccset ugyanúgy nem kedvelem, mint a kávézónak, vagy művháznak látszó templomépítészetet se. :/
süti beállítások módosítása