Portrék és motívumok

2009. október 09. 09:00 - retek.

Festett remekművek minden egyes négyzetcentiméteren? Igen, a Várban ez is megtalálható, nem hiába mondják Budapest egyik legváltozatosabb környékének. Ezúttal a Magyar Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületében járunk, ahol a látogató hirtelen nem is tudja, hogy a falakat, a padlót vagy a mennyezetet nézze-e. Úgyhogy a legjobb, ha sorban haladunk.

Az épület elkészítésére Pecz Samu kapott megbízást 1912-ben, aki egy historizáló stílusú, romantikus palotát tervezett az intézmény részére. Végül azonban 1923-ban, Klebelsberg Kuno minisztersége alatt költözhetett be a levéltár. A belső képek és a festett falak, mennyezetek Dudits Andor festőművész munkái, amiért elismerésként állami nagy aranyérmet is kapott. Az elismerés helyén való, hiszen láthatjuk micsoda harmóniában áll az épület kialakításával a festő igen nagy munkája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr431438433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.10.09. 21:52:15

Nagyon jó! Tavaly a nyílt napon megmutatták a lépcsőházat és az előcsarnokot. Most legalább megnézhettem:D
süti beállítások módosítása