Magasba törő stílusjegyek

2009. május 27. 09:00 - retek.

Kőbányán járva a szemlélődő egész biztosan nem téveszthet szem elől egy bizonyos templomot. Legfőképpen azért, mert ez a templom büszkélkedhet Budapesten a legmagasabb toronnyal a maga 83 méterével, így messziről is könnyű megtalálni.  Közelről viszont nem csak a méretei, de formája és motívumai egyaránt lenyűgözőek. A Szent László plébániatemplomnál járunk.

Lechner Ödön tervei alapján készült 5 éven át, majd 1899-ben adták át a nagyközönség számára, ugyanis addigra fontossá vált egy új, központi templom felépítése a környék lakói számára. Lechner alkotása országos jelentőségű, az épület alaphangulatául a francia középkori építészetet választotta, melyet kiegészített iszlám, barokk, reneszánsz és magyar népies részletekkel. A tulajdonképpeni egyveleg végeredménye így hosszú időkön át Kőbánya büszkesége volt és természetesen a mai napig is az.

Kibújik környezetéből

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feltörekvő csúcsok

Szent László szobrával

Építésekor ötszáz féle téglát használtak fel

Minden négyzetméteren egy külön műalkotás

Téglák és angyalok minden mennyiségben

Egy oldalsó bejárat sem kevésbé díszes...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
 
 

…de még maguk az ajtók sem

Közel s távol ámulat

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr161146015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BEAG 2009.05.27. 22:29:40

Gyönyörű ez a templom.

A toronyórájának is külön története van. Az eredeti szerkezet is - mely Sowinski József alkotása - megvan, de sajnos elég rossz állapotban. A három számlapot és a negyedóránkénti ütést most egy digitális szürke doboz vezérli...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.28. 01:32:06

A templom gyönyörű, csak az a kár, hogy a környékét "rehabilitálták" a hatvanas években, így az tele van panelházakkal. A néhány megmaradt környékbeli házból látszik, milyen kellemes városrész volt itt.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.28. 12:11:27

@aesculus: Így van, éppen ezért rendkívül feltűnő jelenség, sőt így még szebbnek hat! :-)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.29. 14:20:56

@retekblog: így is fel lehet fogni:-). Te aztán tényleg "csak a szépet":-)
süti beállítások módosítása