Kolostorból évszázados legenda

2017. november 26. 23:10 - retek.

Látványos megújuláson megy keresztül a Ferenciek tere immár több mint hét éve. Kezdődött az északi Klotild-palota megújulásával majd folytatódott magával a tér rendbetételével és a Királyi bérház megtisztításával. Éppen az ilyen változások viszik tovább a figyelmet a még koszosabb és kissé elhanyagoltabb delikvensekre, így kerülhett végre sorra a csodálatos multú Ferencike Bazára is.

Az eredetileg egy ferences kolostor otthonának szolgáló területen 1877-ben adták át a mai is álló átjáróházat, melynek földszintjén az akkor is igen előrelátó gondolkodásmódnak köszönhetően végig kiadó üzlethelyiségeket alakítottak ki, hogy azok bérbeadásából a rend kiadásainak egy részét fedezhessék. A leghíresebb bérlő természetesen a már hosszú idők óta Kárpátia néven futó legendás étterem. A bazár régen várt felújítása ragyogóvá tette a tér ezen felét, végre újra jó ránézni a házra, sőt, ha szereted szép és változatos formájú ablakokat, akkor hamar a kedvenceddé fog válni - tudnillik itt akad belőlük bőven!

V. kerület, Ferenciek tere 7-8.

A fotóra kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Csókollak, Budapest! - az Ősz

2017. november 03. 19:30 - retek.

Budapest ősszel felejthetetlenül gyönyörű - főleg ha ilyen szép az idő mint idén!

A Csak a Szépre! és a Look! Budapest közös kisvideójában megnézheted te is, milyen vibráló az idei ősz ebben a páratlanul változatos városban!

Szólj hozzá!

A ház amelynek bajsza is van

2017. október 24. 08:00 - retek.

Igazi klasszikus poszt ez a mostani, amolyan hagyományosan rendhagyó. Volt a Somogyi Béla utcában egy romos, de pazar békebeli bérház - megismerhető az aljában ma is működő mókás nevű cukászdáról! Ezt a bérházat szépen felújították, az egyedi és szó szerint virágzó díszeit - köztük a vicces bajszokat - helyreállították, a színeket felfrissítették. Már ebben az állapotában is posztra érett lett.

Van itt azonban még valami. Ha eltekintünk a gyönyörű kovácsoltvas kaputól (na jó, ne tekintsünk el), megfigyelhetjük, hogy az utca nem a felújítások ékköve, sőt. No nem mintha ne volna ilyen vagy ehhez hasonló minőségű vagy izgalmas bérház, csupán azok még a renbehozásukra várnak. Éppen ezért álljon itt a 17-es szám egy jó és követendő példának - ha úgy tetszik - egy bajszos ékkőnek.

VIII. kerület, Somogyi Béla utca 17.

A képre kattintva nagyképes galéria nylik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Kirándulás a mézeskalács házikóhoz

2017. szeptember 16. 21:00 - retek.

Eljött hát az idő mely egyszerre hihetetlen és csodálatos, megdöbbentő és lenyűgöző. 150 évvel a megnyitása után ismét csinosan, ízlésesesen modernizált formában várja látogatóit a zugligeti lóvasút-végállomás. Az enyészettől talán az utolsó pillanatban megmentett épület most rendezvénytérként és kávézóként folytatja izgalmas életét, igazi színt hozva ebbe a gyönyörű természetes környezetbe.

A lóvasút-végállomás ma álló pavilonját Kauser József keze munkájának köszönhetjük és 1868-ban vehette birtokba az utazóközönség. A kor és a környék divatjának megfelelően alpesi nyaralóépületek stílusjegyeit viseli magán, az alsó fogadóépületet izgalmas, nyolszög alakú fatornác teszi még elegánsabbá. Természetesen nincs olyan részeletes leírás ami visszaadná azt a sok finomságot és látványos részletet ami itt mind felsorakozik, így lessük is meg a képeket gyorsan!

A képre kattintva nagyképes galéria nylíik!

facebook_kovetes.png

1 komment

Ez aztán a cifra kapu!

2017. augusztus 13. 22:00 - retek.

A mai állomás nem egy hatalmas bérház, nem is egy reprezentatív állami hivatal palotája, de még egy modern vagy kortárs épülettől is igen messze áll. Mindezek ellenére egy valódi kincs, egy látványos apróság, egy izgalmas falatja a Budai Várnak. Régóta esedékes és várva-várt felújítása végre megtörtént, így mindenképpen vegyük szemügyre mi is!

1903-re készült el ennek a mini neogótikus palotának a maihoz hasonlító formája, tervezője pedig nem más volt mint Hauszmann Alajos. A különleges, úgynevezett Tudor-íves kapu az akkori tulajdonos, Széchenyi Gyula családi címerével díszített. A kapu maga lenyűgőzően szép kovácsoltvas elemekből áll, valamint igen szemrevaló a pártázat és a nylászárók feletti virágos díszítések hada is. Igazi csemege még az eredeti ház bejáratának része is, melyet mementóként most sem vakoltak vissza. Ha még nem láttad, szaladj a Várba megnézni!

I. kerület, Úri utca 8.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása