Napfényes eklektika

2010. december 09. 22:00 - retek.

Óriási megújulás szemtanúi lehetünk a Szabadság téren. A 14-es szám 1900-ban épült eklektikus lakóépületét nemrég ugyanis irodaházzá alakították át. A felújításkor azonban elsődleges szempont volt a bérház megjelenésének megóvása, melyre természetesen nem csak azért volt szükség, mert gyönyörű az épület.

Homlokzata ismét ragyogóan tiszta, díszei, ablakai újból egykori fényükben ragyognak. A legfőbb érdekesség azonban a tetőtér, mely annak ellenére, hogy egy teljes üvegborítást kapott, az eredeti tető formáját és jellegét úgy tartotta meg, hogy első ránézésre nem is veszünk észre nagyobb különbséget. Ezt motoros lamellákkal oldották meg, melyek az üveget olyan mértékben takarják, hogy az távolról egy egybefüggő, zárt felületnek látszik. Innentől azonban beszéljenek inkább a képek.

Évtizedek óta nem volt ilyen szép

A térhez méltó főhomlokzat

Úri erkély

A varázslatos tető és a kupola

Egy címernyi hely

Ha világosság kell, csak nyissuk ki a lamellás árnyékolókat

Lyukas sarok - mögötte tetőkert

Ablakpár és ciráda

Lenyűgöző ablakkorona

Ugyanez búzakalásszal

Egy újabb erkély

Ívesen szép

Zászlóra várva

Végül a nem kevésbé elegáns bejárat

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr862505440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gallion 2010.12.10. 12:19:19

Meseszép felújitás. Ráadásul ha minden igaz hamarosan kezdik Tőzsdepalota felújítását is.

sandor68 (törölt) 2010.12.12. 10:41:33

Ezen csodás épületek láttán mindig elgondolkozom azon, h ha azt a sok energiát amit immáron évszázadokon át egymás kicsinálására fordítottunk inkább saját magunkba s hazánkba öltük volna, már réges régen a világ legszebb országa s leggazdagabb népe lennénk...

Ilds. 2010.12.19. 10:52:22

Nagyon szép képeket készítesz, és az egész blogod szép!
sandor68-nak igaza van... :)
süti beállítások módosítása