Játék a téglákkal

2009. július 10. 09:00 - retek.

Nem megyünk messze az előző poszt helyszínétől, egészen pontosan csak a közvetlen szomszédba. Elkészült ugyanis a külső homlokzatnak felújítása az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Karának Múzeum körúti épületén. A kedves, színes téglás és Zsolnay kerámiával díszített épületet Steindl Imre tervezte, 1882-ben adták át a diákok számára.

Bárhová is nézünk, mindig változatos alakzatokat és téglaelrendezéseket találunk, hangulata immár nagyon vidám, mondhatnánk úgy is, hogy kisugárzása igen pozitív. Aki szereti változatos épületeket és sétálna egy kicsit, látogassa meg, nézze meg minden oldaláról, fedezze fel apró díszeit, így garantáltan jó élménnyel tér haza!

Minták téglákból

Zsolnay díszek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszan futnak

Minden emeletre más minta jut

A másodikon

És a harmadikon

Másutt még díszesebb

Hátsó áttekintés

Sarkon...

...és ajtó felett

Jól kidolgozott alakok csillognak

A kovácsoltvas díszek sem maradhatnak el

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még az igen magas ajtóról sem

Egy újabb érdekesség bújik a sarokban

Oszlopos bejárat

Megtekintése térképen

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr221237611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.10. 11:46:52

Két érdekesség: az utolsó előtti képen bizony látszik, hogy az épület tűzfallal csatlakozik a szomszédos lakóházhoz!!! Eszméletlen, hogy milyen jól tudta ezt a problémát Steindl kiküszöbölni.
A másik: nézzétek meg az ívekben ülő alakokat! Mindegyik egy-egy mérnöki eszközt tart a kezében.A hetedik képen látszik is egy nagy derékszögű vonalzó! És ez a "Zsolnay-bemutatóterem" az épületen...csodálatos

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.10. 15:18:47

Bocs, még valami nem Zsolnay porcelán, hanem kerámia.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.10. 15:26:41

Hoppá, még valami! Ma én is készítettem képeket az épületről. A körívekben ülő figurák jó része azonos. Ennek oka biztos, hogy a Zsolnay mintakönyvek alapján dolgozott. A szintezőt tartó nő és a földgömböt tartó férfi alakja legalább kétszer megjelenik:-)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.12. 21:49:07

@aesculus: Javítottam, köszönöm! A tűzfal nekem is nagyon tetszik, főleg az a bizonyos műtárgy benne!

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.07.13. 10:48:00

Bocsánat, megint hosszú leszek (anno írtam erről valamit, csak végül asztalfiók lett):
"Mindkét épület, az Esterházy utcai Pavilon (mai „F” épület, Puskin utca 11-13.) illetve a Múzeum körúti Főépület, nyerstéglaburkolatot kapott, az olasz reneszánsz egyszerűbb és funkcionális illetve gazdagabb stílusát reprezentálva. Mindkét épület a Királyi József Mű-egyetem részére épült, helyhiány kiküszöbölésére, bár ez a cél nem valósult meg. Az eredeti tervekben a visszaugró szakasz nem szerepelt, ez, mint kiegészítés épült meg a főbejárat négyoszlopos teraszos elő építményéhez. Az épület több várost is megidéz. Az első két emelet ablakrendszere Firenzét, a felső ablaksor pedig Velencét, azon belül is a Sansovino tizenhato-dik századi Szent Márk könyvtárépületét (1536). A felső ablaksor a leggazdagabb s legimpo-zánsabb, az ívzugait szobrok töltik ki, melyek egyes Műegyetemen tanított tudományágakat szimbolizálnak (a téglaporta épülete felett például el lehet különíteni egy háromszög alakú vonalzót is!). A homlokzat felújítása jelenleg is tart."

+ ertek-bp.blog.hu/ :)

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.07.13. 10:49:41

+ amit elfelejtettem, meg vannak az eredeti tervrajzok is, ha valakit érdekelnek (azon is van mit ámulni :)) schmiad@gmail.com

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.13. 14:46:00

@Sadia: Szép összefoglalás. A kerámiaalakokról írtam egy posztot a táj-kert blogba. Úgy látszik, már két épület is van Pesten, amit a velencei könyvtárról mintáztak... Egyébként ez az egyik legszebb épület Pesten. Lehet, hogy küldök mélt tervrajz-ügyben.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.07.13. 23:35:15

Ugye belülről is megcsinálták az épületet? Tizensok éve jártam benne, omlott minden, a vécében el volt lopva az egyik mosdókagyló, mindkét csaptelep, a vécét nem lehetett lehúzni, háromból egy lámpa világított a folyosókon, meg ilyenek... Nagyon durva volt.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.07.13. 23:37:51

Következő kérdés: a ráccsal elzárt beugróba visszakerül majd az óra? Valamiért úgy rémlik, mintha egy időben - az özönvíz előtt gyök kettőben - az lett volna "a" budapesti pontos idő, és még a Keleti állomásfőnöke is oda járt volna beállítani a zsebóráját, hogy aztán a pályaudvar óráit is ahhoz hangolja :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.14. 00:37:03

@Hamster: Valahol mintha olvastam volna, hogy az órát felújították és vissza is kerül. De abban nem vagyok biztos, hogy ez az az óra. Bent viszont nem jártam, így nem tudom, hogy milyen az állapota.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.07.14. 09:54:29

@Hamster: @retekblog:

Bent a főbejárat csarnok mennyezetét éppen teszik rendbe, szép lesz, ámbátor az épület ugyanúgy romos. Ma nem mosdókagylót lopnak, hanem szappantartót. De mondjuk helyette kitesznek egy flakont valami szappanos löttyel, hogy pótolja. Az épületben látszik hol nem mostak már régen föl (föl mosnak úgyan de nem alaposan). Érdemes bemenni, aztán ki, s rájönni, a könyvet nehéz a borítójáról megítélni :(

ildsisy 2009.07.15. 08:48:36

Nagyon szép fotók!Nagyon nagyon szépek!
Múltkor nézegettem is,mikor arra jártam, de bent soha nem voltam, egyszer már muszáj benéznem, hogyan is néz ki belülről. :)

lilelijah 2011.01.05. 17:28:07

Tetszik, mikor érdekes szögekből, oldalról, alulról fényképezel!
süti beállítások módosítása