Belvárosi kettős

2009. július 06. 09:00 - retek.

A Vértanúk terétől indul és a Szabadság tér felé szélesedik egy 1900-ban épült társasház, melyet nemrégiben gyönyörűen restauráltak. Kétféle arculatát mutatja nekünk: az egyik a már említett Vértanúk tere felőli homlokzata, erkélyekkel, szobrokkal, míg a másik a Garibaldi utca felől látható rész, mely hasonlóképpen díszített, de mégis olyan érzésünk lehet, hogy egy másik épületet látunk.

Tervezésekor ez egy szándékos koncepció volt, bizonyítván ezt az építés évét hirdető díszelem elhelyezkedése, ami nem a főhomlokzat legtetejére került, hanem az annak jobb oldalán lévő homlokzathoz, hogy az azzal szemben álló utcából kitűnően lehessen látni. Igaz, a Parlamenthez közelebbi tetőn is láthatunk egy táblát, benne két betű: "K" és "M". De vajon ki, vagy mi lehet ő? Szabad tippelni!

Egy újabb szemrevaló palota

Erkélyhármas

Ablakok szépséges őrzői

Legfelül díszes stukkó és a titokzatos KM

Hasonló körítéssel az építés éve...

...a Garibaldi utca felől

Mindezek túloldalán letisztultabb kép

Azonban közelebbről is nagyon csinos

Megtekintése térképen

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr501228867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.06. 12:47:42

Ezen a K. M. monogrammon én is sokat gondolkodtam. Van egy nagyon jó kis könyv a város monogrammos házairól (ismered?), de ez nincs benne sajnos.
"Tervezésekor ez egy szándékos koncepció volt" nyilván, akkoriban nagyon odafigyeltek a tengelyekre, átlátásokra. A Vécsey utcai oldalon nincs is oromzat.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.06. 17:10:13

@aesculus: Nem ismerem a könyvet, ezért abban bízok, hogy egy kedves olvasó tudja majd a választ!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.06. 18:31:56

@retekblog: valahol olvastam, hogy van az ötödik kerületnek interaktív térképe. De nem találom.
Mindenesetre itt van a könyv:
tandemgrafika.hu/ Az Anno-sorozat menüpontban kell keresni.
süti beállítások módosítása