A magyaros ház

2009. június 19. 09:00 - retek.

Egyedi épület bújik meg a Margit körút sűrű forgalmától nem is olyan messze, egyediségét több fokozatban tárja elénk. A ház leírásából kitűnik, hogy tervezésekor egy sajátos építészeti formavilágot alkalmaztak, név szerint a magyar organikus stílust. És valóban: külsejét különböző természetes anyagok borítják, mint a pala, a kő vagy a fa, melyek a magyar népies építészeti formavilággal és motívumokkal köszönnek vissza.

Talán ehhez hasonló jelenséget csak ritkán találunk a városban, összhatását tekintve egy igen szép és izgalmas ház. 1998-as átadása óta multifunkcionális épületként szolgál, akár egy kávéra is betérhetünk, teraszára kiülhetünk. Éppen ezért megtekinteni mindenképpen érdemes, különösképpen mert minden oldala más-más képet mutat, így téve saját magát még egyedibbé. Nézzük meg közelebbről a Hattyúházat!

Játék a formákkal és az alapanyagokkal

Régiesnek ható bejárat kávézóval

Fa ívek és homlokzati díszek

Nyíl mutat a magasba

Csúcsokban végződés

Ismét másmilyen homlokzati kialakítás

Majd megint csak egy újabb féle

Hullámzás

Emelkedőn kőburkolattal

Utcához zsugorodó ablakok

A hátsó nézet ismét egy újabb arcot mutat

Barlangszerű bejárat

Várhatású erkélyek

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr101194503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.06.19. 09:18:32

De miért hívják Hattyúháznak?

E_E 2009.06.19. 09:48:28

@*Anna: Mert a Hattyú utcában van... :)

Retek: ha szabad egy javaslatot: nagyon kedvelem a blogod, jó látni számomra ismerős és kedvelt helyeket, illetve újakat megismerni - nagyon örülnék azonban a postoknál egy aprócska Maps jelölésnek, linknek (felteszem, nem vagyok egyedül)! Köszönjük az eddigi szépségeket!

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.06.19. 11:10:52

Ajj-ajj-jajj. :) Ezt bezony nemigen szeressük.

Kezdjük rögtön a címnél, és igazán nem kötekedésképp, DE:

Mitől magyaros ez a ház? Mitől magyarosabb mint bármelyik szomszédja?

Ez ugye elvileg organikus építészet. Az sem magyar találmány, bár kétségtelen akad egy Makovecz, meg egy Csete György, akiket nemzetközileg is jegyeznek, de pl. van egy Gaudi is, aki enyhén szólva nem volt magyar, és akkor a többieket még nem is soroltam. Persze van ún. "magyar organikus építészet", de én akárhogy erőlködöm ebben az épületben nem tudom felfedezni a vidéki magyar motívumokat.

Egyébként pedig ez a koncepció egy baromság, miért kellene egy fővárosi ötemeletes irodaházon, a vidéki Magyarország építészete motívumainak visszaköszönni?

Ez az építészeti stílus remek templomokhoz, meg természetben önállóan álló épületekhez (erdei iskola, madárfigyelő hely, stb...) de a fővárosban örülök hogy csak kevés jutott belőle.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.06.19. 11:16:38

@BDzsH: Az épülethez tartozó leírást vettem alapul (nyilván sok a marketing elem benne), ettől függetlenül én egy különlegességnek tartom, ettől még tarkább lesz a város, és véleményem szerint nem lett egy csúnya épület. Azt persze nem állítom, hogy az a ház magyarosabb volna, mint a többi.

@E_E: Köszönöm az észrevételedet, ezen már én is eltűnődtem, eddig csak a lustaságom (na meg a rengeteg poszt) hátráltatott az elkezdésében. Idővel, folyamatosan elkészítem őket.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.06.19. 11:23:29

@retekblog: Oké, nem is veled vitatkoztam én ám, örülök hogy bemutattad ezt a házat is. :) Tarkább lesz, ez világos, ezért sem mondom, hogy pusztulnia kellene. Hogy szép e vagy sem, abban nemigen lehet vitatkozni, de a felső bástyaszerű bejárata szerintem túlságosan is brutális az ottani kis utcához mérten.

Lámpaoltó 2009.06.19. 12:26:14

Híres ház :D
www.mno.hu/portal/236342

A korrupciós ügyek sorából sorból üdítő színfoltként tűnik ki Nagy Sándor, a MeH Nemzeti Területfejlesztési Hivatalát felügyelő politikai államtitkárának botránya. Nagy a hattyúházi ingatlanbérlési ügy miatt adta be lemondását, ezt Medgyessy nem fogadta el. Sajtóértesülések szerint a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal nettó 236 millió forintot költött 4 ezer négyzetméternyi hattyúházi irodaterület bérlésére. Az irodaház a Tocsik-ügybõl ismert, végelszámolás alatt álló Vektor Rt. tulajdonosainak érdekeltségi körébe tartozik, és a pályázaton csak az Elsõ Budai Építõ Rt., a Hattyú-ház tulajdonosa indulhatott.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.06.19. 12:51:58

Ez a ház nekem is tetszik. Kicsit ugyan túlzóan bántak rajta a terméskővel, de még így is szemmozgatóbb épület jött létre, mint a tőle nem messze álló hi-tech(szerű) mammutok esetéáben.
A funkciója?! Nos, az már más kérdés. Kicsit mellélőttek az üzletházas irodásítással az üzemeltetők (bár a tervezésekor még nem számíthattak az előbb említett mammutok térnyerésére). Egy profiltisztítás/átalakítás mindenképp jót tenne a kihasználtságának - már ha ez a cél, és nem a puszta létetetés.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 13:52:54

Ambivalens...bizonyos részei (a homlokzatok fa részei) egész jók, ötletesek. Viszont néhány helyen túlzásba vitték a terméskövet. Nem tudom, nekem az nem organikus, hogy egy fél kőbányát felhasználnak, hogy beburkoljanak egy nyilvánvalóan vasbeton szerkezetet.
Egyébként jók a teraszok a sok növénnyel.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.06.20. 10:26:15

@BDzsH: de harminc év múlva védett lehet mint egy stílus kizárólagos képviselője, mert gyakorlatilag ez az egyetlen nagy organikus épület Budapesten. Egyébként szerintem itt annyira nem üt el a környezettől, mert mögötte kezdődik a vár és a várfalak. Ez egy kicsit oylan átmenet a vár és a város között

Meg ugye valahol azt olvastam, hogy bp eklektikus és attól szép ;)))

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.06.20. 10:30:21

@BDzsH: a magyaros-nem magyarossal viszont egyetértek. Szvsz Makovecz pont attól volt nagyon jó a fénykorában, mert ötvözött egy csomó világtrendet is hagyományokkal

Retek: Nem mentél be az udvarára? Sztem nagyon hangulatos

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.06.20. 12:39:47

@~dá~: Az udvarba időm hiánya miatt már nem tudtam bemenni, de pótolni fogom!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 13:51:52

@solaitid: ja, látom:-) második kép, jobbra:-)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.06.20. 14:00:07

@aesculus: Áhá! Aesculus, a nyereményed egy Csak a Szépre! póló! :-)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 15:11:36

@retekblog: köszi:-) Szóval ilyen pólókat csináltatsz a városkapu üzletházban...

ildsisy 2009.06.20. 17:02:00

Valamikor mikor felépítették, megnyították körbe jártam és az udvarba be is ültem kávézni, ami nagyon drága kávé volt...de mindig is tetszett ez az épület, nagyon különlegesnek találtam és illik szerintem a budai kis utcánál. Eleinte mindenki szörnyűlködött mi is ez az épület, templom, lakóház, iroda? Végül megszokta az ember. Ez egy különlegesen megtervezett egész más alakú épület, mint a többi.Nem baj ha néha más épül, mint a megszokott.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.06.20. 17:29:40

a dolog nyitja, hogy honnan közelítjük meg az épületet!

ha a várból közelítem meg: nem tetszik. viszont, ha a hattyú utca felől közelítem meg, a korcsma a hattyúhoz nevű intézményből jövet, akkor tetszik. de akkor a nemzeti színház is tetszene (A Nemzet Háza), csak, ugye, hogy a csudába kerülnék a hattyú utcából a nemzeti színházhoz?!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 17:55:37

@solaitid: akkor nem az a dolog nyitja, hogy "honnan", hanem, hogy "hogyan" (mármint hogy mennyit ittál az intézményben:-D. Egyébként egy biztos: nem mindennapi épület.

sárkányszív (törölt) 2009.06.30. 21:57:03

Jó sok pénzbe kerülhetett ez az épület ,Sárospatakon már láttam hasonlót bár ez lekörözi.A nemzetit bár csodálom ,de szörnyülködöm is ,valószinű nem elég jó az izlésem.
süti beállítások módosítása