Hangszerek palotája

2009. június 08. 09:00 - retek.

A Budai várnegyed rengeteg látnivalóval kecsegtet, középkori eredetű házai előtt hangulatos macskaköves utcákon lehet elsétálni, és természetesen nem feledkezhetünk el a lenyűgöző panorámáról sem. A Táncsics Mihály utcába érve pedig egy röpke időutazást tehetünk a XVIII. századba, ha utunk során a Zenetörténeti Múzeumhoz látogatunk el.

A barokk stílusban épült Erdődy-Hatvany-palota 1769-ben készült el és ez ad otthont 1984 óta ennek a különleges múzeumnak. A kétszáz évesnél is idősebb hangszerek mellett többek között egy Bartók-emlékműhely is meglátogatható, ahol eredeti kéziratokat is tartanak a híres zeneszerzőtől. A palota már messziről kitűnik szépségével, udvarán megannyi látványos formát és díszt fedezhetünk fel. Nézzünk is rögtön körül!

Feltűnik a barokk pompa

Ámulatba ejtő kovácsoltvas erkély és csodás családi címer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az épülethez illő alkotás vasból

Betekintés az udvarba - a java még hátravan

Különleges színezésű üveg egy különleges függőlámpában

Egy újabb bejárat, újabb motívumokkal

Hatalmas mozaikon lépegethetünk

Visszanézve...

...és felnézve. Egy újabb gyönyörűen faragott címer

A falilámpában is visszaköszön a meleg színű üvegezés

Virágos visszatekintés újra az utcáról

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr301170377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.06.08. 10:22:51

Nahát, vár!!! :) És itt benn még nem is voltam, csak kívülről láttam. De legközelebb...!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.08. 17:49:29

Ó, a Zenetudományi Intézet!...Családilag is kötődöm ehhez az intézményhez; hány karácsonyon voltam itt, amit az itt dolgozók gyerekeinek szerveztek:-D
Egyébként, amint a képeiden is látszik, hatalmas Haydn-kiállítás van éppen.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.06.09. 16:02:47

Csoda h 44-45 után ennyire ép ez a ház, illetve ha sérült, akkor is így lett helyreállítva. Nagyon szép példája a hazai barokknak, és a funkciója is méltó!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.10. 01:47:35

@BDzsH: sajnos csak kívülről állították helyre az eredeti formát. Belülről egy átlagos szocializmusbeli irodaház:-( Mint mondjuk bármelyik pártház egy megyeszékhelyen. Igaz, elég jó állapotú bent is, nemrég újították fel. Csupán a dunai szárnyban maradt meg egy-két helyiség, az udvar alatt előadótermet építettek még 84-ben(a hegy miatt az tulajdonképpen a földszint).
süti beállítások módosítása