A haza szolgálatában - I. rész

2014. május 19. 07:00 - retek.

Mindig örömmel számolunk be hányatott sorsú épületeink megújulásáról, így ez most sincs másképp. Hosszú idő után nemrég adták át a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia kívül-belül felújított főépületét. Az 1836-ban elkészült akadémiát Pollack Mihály tervezői tehetségének köszönhetjük. Monumentalitásából eredő tiszteletteljes megjelenítését persze sohasem veszítette el, azonban különösen jó látni ahogy a megújult homlokzatok és nyílászárók újra régi fényébe hozták.

A Ludovika a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek ad hamarosan otthont és ezzel a fejlesztés nem áll meg. A Orczy-kert is megújul valamit új oktatóépületeket emelnek. Néhány éven belül egy vadonatúj egyetemváros fogadja az erre látogatókat, ismét méltó lesz nevéhez a kert is. Addig is lessük meg a főépületet kívülről, a következő részben pedig a belső terek felé fordítjuk fotóapparátunkat.

IMG_0237-w1980.jpg

A nagyképes galériához kattints a képre!

alairas_uj.png

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr756179216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fegyi 2014.05.19. 09:33:53

Szép és jó, választásokra átadható volt... Amúgy tényleg szép épület, rengeteget voltam benne. Nekem a problémám azzal van, hogy arról senki sem beszél hogy eddig itt a Természettudományi Múzeum volt, amit most méltatlan módon élve elástak, és a pincébe száműztek ("átmeneti" jelleggel). Talán anno hiba volt idehozni a múzeumot, tulképp most kapta vissza eredeti funkcióját az épület, de valamit akkor is kezdeni kéne a múzeummal, mert ez így szavakba nehezen önthető állapot. Az új (köv választásokra elkészülő...) múzeumnegyedben sem szerepel a tervek között. Bocs a kicsit offtopicért, nem az épület tehet róla, az gyönyörű!

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2014.05.19. 09:35:47

@Fegyi: Tehát semmi infó a múzeum sorsáról? Azért csak nem végzi a szemétben a sok kiállítási tárgy :-) Nem lehet, hogy a Ligetbe kerül, ha ott elkészülnek a tervek (ha elkészülnek)?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2014.05.19. 09:37:39

@Fegyi: Mármint úgy értem, hogy mégiscsak a ligetbe kerül, ha még a tervekben nem is szerepel? Egy múzeum csak nem tűnik el, az elég nagy skandallum lenne.

Fegyi 2014.05.19. 09:52:11

Nézegettem a terveket, nem láttam semmit. Az ott dolgzóknak se mondanak semmi édemlegeset, csak rohadnak a (félkész) pincében. De mindegy, nem akarom a postot szétoffolni.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2014.05.19. 12:23:54

Ezt most nem értem, a múzeum eddig is a Korányi utca felőli (alacsonyabb) épületben működött és most is, nem? A kiállítások is futnak, stb. Akkor mit vittek a pincébe?

Fegyi 2014.05.19. 13:54:27

@airdace: Ez igaz, maga a kiállítás a helyén van még, de minden más elkerült onnan a pincébe (a kiállításon nem szereplő tudományos gyüjtemények, irodák, kutatólaborok, stb, stb). Igaz a látogatók ebből nem éreznek semmit, viszont az ott dolgozó közalkalmazott rabszolgák nagyon megszívták. Egyébként a kiállító épület volt a ludovika régi lovardája. Szóval ha ez egész ludovikát be szeretnék lakni, és a pincébe költöztetett dolgoknak is találnak új helyet, akkor gondolom a kiállítás is költözni fog.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2014.05.19. 14:56:39

@Fegyi: Köszönöm a választ!
Bár én úgy hallottam, hogy azt kommunikálják, nem költözik a múzeum, ezt nem lehet biztosra venni persze.. Attól, hogy be akarják lakni a Ludovikát, nem biztos, hogy kell ez az épület is, mert lesz sok új épület is, hely lesz bőven. De csak találgatok.

2014.05.20. 18:49:48

Nagyon szép lett a felújított épület, örülök, hogy végre elkészült. A múzeum sorsával kapcsolatban bennem is vannak kételyek, mert megérdemelne a Természettudományi Múzeum egy méltó helyet. Különleges tekintettel azokra az értékekre, melyeket szakszerűen őriznek.
A Ludovikát pedig vissza kellene adni annak a funkciónak, amire kitalálták, lovardástól, mindenestől. (Egy fél stadiont megérne.)

innovation 2014.05.20. 22:28:55

@retek: a múzeumot költöztethetnék akár a Mária Terézia laktanyába, vagy a Bem mögötti laktanyába, de több barnamezős területbe is mehetne.
süti beállítások módosítása