Római villából barokk kastély

2009. szeptember 21. 09:00 - retek.

Kifejezetten népszerű környezettel büszkélkedhet Nagytétény, hiszen már I. és II. században is előszeretettel építkeztek ott a rómaiak. Ezt bizonyítja az a hely is ahol egy római kori gazdálkodó villája állt, valószínűleg a táj már akkor is igen szép volt. Ahogyan pedig az idő múlt, úgy alakultak az épületek is: a villa maradványait is felhasználva a XIII. században egy gótikus várkastély épült fel, majd ezt kezdte el kibővíteni két igen rangos személy.

Egyikük Száraz György volt, aki a középkori állapotból egy bővített és díszesebb épületet alkotott amit Rudnyánszky József fejezett be 1778-ban. Lényegében ezt az állapotot láthatjuk ma is, és ez a lélegzetelállító épület ad otthon a Nagytétényi Kastélymúzeumnak, mely 2000 óta megújulva - és benne egy pazar bútormúzeummal - várja látogatóit.

Kisebb időutazás a múltba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barokk elemek szép környezetben

Főhomlokzati alakok és alakzatok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A torony őre

Évszázados letekintés

Tisztelet az épületnek

Főbejárat ünnepi díszben

Spaletták hadirendben

Egy erkély romantikája

Csigavonalak

Tárva nyitva

A kastély nem is volna teljes kert nélkül...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...és természetesen sétányok nélkül

Zöldtenger

Pihenőpad

Sövények mellett

A bal oldali kert újabb szépségeket kínál

Elegáns lejárók

Igényes szobrok...

...a belső udvarban is

A főkapunál

Megtekintése térképen

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr421395953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.21. 10:59:23

Ilyen padok lehetnének Budapest közterein is, mutatósak:)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.21. 18:23:48

Á, szóval itt voltatok! Nagyon szép hely; a bútormúzeumban lehetett fényképezni? Vagy csak kültéri képeket akartál kirakni? Mindegy is, a "Spaletták hadirendben" képed fantasztikus lett, de a többi is nagyon jól sikerült.A kert egyike Hazánk kevés restaurált barokk kertjeinek (Fertőd, Nagycenk és asszem' nincs is több). A falu is nagyon szép: templommal, régi sváb házakkal. Most kezdődött egy projekt: építész-és tájépítész hallgatók fogják felmérni az épületállományt, és terveket készíteni.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.09.21. 22:58:50

@aesculus: ("Most kezdődött egy projekt: építész-és tájépítész hallgatók fogják felmérni az épületállományt, és terveket készíteni.")Nahááát!!!!:D pont ezért mentünk ki...
Amúgy már felmértük a terepet és készülnek rá a tervek! ;)
A múzeumban nem lehet fényképezni. :( Az őrök úgy vannak elosztva a termekben, hogy még tömeg esetén is lefüleljék a próbálkozókat...

A kertről még annyit, hogy egészen a Dunáig ért (K felé), É irányában pedig még most is látható egy közpark (ahogy Budapestről megérkezünk, és a kastély felé vesszük az irányt a Hugonnay V. utcán) -a lúdláb sétányok által keretezett terület-, mely anno a kastély urának tulajdonát képezte, csak idő közben elcsatolták a kastélytól, de legalább megmaradt zölden! D felé pedig egy nagy "préri" terül el a kastély mögött. Ott volt a Campona nevű római tábor, de egyenlőre még földhalom fedi kb. negyedét -talán olyan 20-30 éven belül feltárják.

De ami a képeken is látható, az teljes egészében megcsodálható, hisz kastélykertbe ingyenes a belépés, bármelyik nap megtekinthető! Csak egy "rövidke" buszozás és már is ott van az ember. Tehát megéri elmenni Nagytéténybe mindenkinek!!!
(Olyan fél-háromnegyed óra a 33-as busszal a Móriczról.)

@danaz: attól függ, melyik köztéren! :)

ildsisy 2009.09.22. 08:09:53

Ritkán, de szoktam ide járni, szeretem a kastélyokat. :)

pösti 2009.09.25. 13:26:07

Ha "felmértek és terveket is készítetek" akkor rendeljetek valamilyen közösségi funkciót(lehetőleg többet)is ehhez a csodához, mert bár a bútormúzeum tényleg rendkívüli(fotózni tényleg nem engednek,viszont katalógust se vehetsz pénzért-nonszensz)nem hiszem,hogy a látogatottság kielégítő lenne(tanulságos,hogy a képeken egy árva lélek sincs a "büfé" kivételével)...

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.09.27. 13:41:44

@pösti: A képek két különböző napon készültek, a telített büfé napján rendezvény volt ott, akkor a kert is tele volt emberekkel csakúgy, mint a múzeum. Azonban a parkról igyekeztem az üresebb képekből válogatni.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.09.30. 22:25:53

@pösti: Maga a felmérés és a tervek pont nem a kastélyra vonatkoztak, azt már felújították -részben. Persze azt nem mondom, hogy semmi köze az egész koncepciónak eme jeles épülethez. Az a lényeg, hogy a XXII. kerületi önkormányzat szeretné fejleszteni Nagytétény "óvárosi" részét, és ezt nem csak az omladozó épületek rendbetételével gondolta elérni, hanem a közterületek csinosítgatásával is. Amúgy ahhoz tartozóan, amit írtál, a kastélykert mellett, attól Ny-ra van egy tér (Szt. Flórián), abból indul ki egy utca a templom felé (Landler). Ehhez a részhez közösségi és kereskedelmi funkciókat akarnak rendelni, ami párhuzamban áll a bútormúzeummal. Itt "látvány-műhelyek" lesznek, ahol az érdeklődő betekintést nyerhet a bútorkészítés rejtelmeibe, és vásárolhat is az asztalosremekek közül. Közösségi pedig azért,mert egy szépen kialakított pihenő-, rendezvény- és piactér (időponttól függően) fogja várni az odalátogatókat, mely fogadótér is lesz, ha végre feltárják a római romokat.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.09.30. 22:29:01

@pösti: és a büfés kép olyan 2 óra magasságában készült..... :)

pösti 2009.10.01. 10:49:57

Szuper!Ha ez mind megvalósul odaköltözöm a Landler utcába:)
Szurkolok a PIACNAK!!!(Ahhoz azonban semmi nem kell csak azt kéne mondani,hogy pl ezentúl minden szombaton termelői(!!!) piac lesz helypénz NINCS! Vasárnap lehetne bolhapiac és használt bútor vásár:)!!!

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.10.01. 22:44:13

@pösti: Szerintem az önkormányzat nem bolhapiacot akar oda... A tér most nagyon rossz állapotban van, de a településen ez a terület a leginkább fejleszthető rész. Szerintem a lakosok sem mind örülnének egy bolhapiacnak, plusz csomó üres ingatlan áll a téren, azoknak keresnek vevőt. És az önkormányzatok amúgy is olyan szinten pénz szűkében vannak, hogy helypénzt sehol sem engedik el (ha jól sejtem) és itt még olyanabb a helyzet. Az pedig nekem tetszik, hogy itt ilyen szinten évekkel előre gondolkoznak... :) hisz mire ez megvalósul (ha meg tud valósulni) jó pár év eltelik még.
süti beállítások módosítása