Oltalmak háza

2009. július 01. 09:00 - retek.

Minden új találmány szabadalmaztatható, amely iparilag értékesíthető - mondta ki az 1895-ben elfogadott első önálló magyar szabadalmi jogot biztosító törvény. Ez az időszak volt Magyarországon is a modern iparosodás kibontakozásának és a látványos fejlődésnek korszaka. Számos olyan világszerte is ismert találmány került szabadalmaztatásra az elkövetkező sok-sok év alatt, melyre máig büszkék is lehetünk, gondoljunk itt például a dinamóra, a transzformátorra, a holográfiára vagy egyszerűen a golyóstollra.

Természetesen a szabadalmak ügyintézéséhez kellett egy hivatal is, így 1902-re elkészült az a máig is igen impozáns épület a Parlament szomszédságában, ahol a Magyar Szabadalmi Hivatal működik. A nagy feltalálók nagy ötleteihez méltó palota megannyi érdekes látnivalót és többféle megjelenést hordoz magán, melyet bárki könnyedén megtekinthet.

Főhomlokzat hatalmas pilaszterekkel

Gyönyörű főbejárat - kovácsolt kapu és ehhez illeszkedő ablakrács

Lámpamegtekintés

A bejárat felett üvegkép

Egy újabb homlokzati kép

És még egy

És még egy!

Mindezek együtt

Íves sarok és díszözön

Hölgyek figyelik a lenti forgalmat

Sorban

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr411219106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.07.01. 09:17:34

Szép! :)
Azt esetleg nem tudja valaki, hogy a 4. képen, az üvegablakon milyen szimbólumok vannak? -szabadkőműves, vagy más?

aesculus86 2009.07.01. 14:00:14

Jé, sosem tudtam, hogy ez a Szabadalmi Hivatal. Igaz, nem volt dolgom itt.
@*Anna: első blikkre én is azt hittem, szabadkőműves, de van ott egy lombik is. Valószínűleg a különféle műszaki területeket jelképezi, és azt, hogy a szabadalom az egész világra érvényes.

aesculus86 2009.07.01. 14:01:01

@aesculus86: ja, és vicces a cím. Azt hittem egy régi ispotályról lesz szó:-)

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.07.03. 09:58:21

@aesculus86: de hát a lombik is lehet szabadkőműves jelkép...... vagy nem? (az alkímia fontos szerepet játszott náluk)

@Gáspár Norbert Pál: milyen kicsi tud lenni ez a hatalmas Budapest! :)

Vajon hol az új poszt??? :)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.07.03. 11:38:45

azért befigyel a sarokban a kossuth téri modern sarokház, na az milyen szuper! és amellett látszik csak igazán, hogy milyen alacsony ez az épület, ahhoz képest, hogy hol áll. a modern ház tervezésekor azzal számoltak, hogy magasságban nem illeszkednek hozzá, mert úgyis lebontják/ráépítenek majd egyszer. a vertikális felosztás arányait azért átvették.

gacsjano 2009.07.22. 22:14:40

Nagy örömömre szolgál, hogy munkahelyem, a Magyar Szabadalmi Hivatal megjelent általam is imádott fővárosunk megtekintésre érdemes látnivalói között. Néhány kiegészítés az eddig olvasottakhoz: a ház 1902-ben nem a Hivatal, hanem mezőgazdasági kistermelők bankjának céljára épült. Ha valaki belép az előcsarnokba, a lépcsőfordulókban láthatja az arató legény ill. a marokszedő lány szobrát, amelyek erre az időre emlékeztetnek. A Hivatal kb. 1957-ben költözött ide, azelőtt különböző helyeken volt a Lipótvárosban.
A kerek ablakok az 1995-ös rekonstrukció során készültek, és a legfontosabb műszaki területek jelképei (lombik, fogaskerék, stb.) szerepelnek rajtuk.
Földszinti konferenciatermünkben érdekes kiállításokat szoktunk rendezni, a "művészet-tudomány-technika" hármas jelszó jegyében.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.22. 23:07:39

@gacsjano: Nagyon köszönöm a kiegészítést, örülök, hogy többet sikerült megtudnom az épületről! Jó böngészést a jövőben is!
süti beállítások módosítása