Tisztek, ide jöjjetek!

2009. május 04. 09:00 - retek.

Alabástromos szobrok tekintenek le a járókelőkre már több mint száz éve a mostani Váci utcában. Hogy pontosan hol? Nem nehéz észrevenni. Épp csak meg kell találni azt a káprázatos és feltűnően világos színű palotát, amely az egykori Tiszti Kaszinónak adott helyet. Az épületet 1899-ben adták át a pár évvel később elkészülő Erzsébet-híd közeli szomszédságában.

Akkoriban ennek a kaszinónak tagjai kizárólag hivatásos katonatisztek lehettek. Az idők során funkciója viszont nem is szakadt el a honvédségtől, 1949-től a hetvenes évek végéig többek között a Honvéd Művészegyüttesnek is helyet adott, -az egykori kaszinóhoz hasonlóan- szintén a művelődés és a közösségi élet töltötte itt be a legfőbb szerepet. Ma bankszékházként üzemel.

Homlokzatán hosszú ideig el lehet merengni

Ablakok faragott madarakkal

Lenyűgöző főbejárat

A kecses bejárat mellé díszítés dús függőlámpa dukál

A palota egy másik épülettel fonódik össze. Tekintsük meg azt is közelebbről!

Veres Pálné szobra, és egy apró parkocska vár a sarkon túl

A -most már- hátsó bejárat sem kevésbé impozáns

Pláne, ha feljebb tekintünk

Az Irányi utca felől is remek látvány

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr201101152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása