Múzeum a múzeumban, autók a lakosztályban

2010. április 17. 15:00 - retek.

Az egykori gazdag előkelőségek, vállalattulajdonosok és grófok magánéletébe, élettereikbe ritkán adódik lehetőség betekinteni. Leginkább természetesen azért, mert az idők előrehaladtával mindezek nagy része elmúlt, eltűnt. Pompás kivétel viszont ez alól az Andrássy út 3. szám alatti Saxlehner palota, mely tulajdonképpen három múzeum egyszerre.

Az 1884 és 1886 között épült házat Czigler Győző tervezte, lakosztályait és lépcsőházát a kor legnevesebb mestereinek munkái díszítik. A folyosók és a lakások freskóit Lotz Károly, üvegablakait Róth Miksa készítette, a faburkolat, az ajtó- és üvegkeretek Thék Endre műhelyéből származnak. Miután kiámultuk magunkat a lépcsőházban, lépjünk is be a Saxlehner család lakosztályába, mely eredeti szépségében várja látogatóit. Hogy még izgalmasabb legyen, a lakosztályban működik a Postamúzeum, melyben érdekesebbnél-érdekesebb postai, távközlési és műsorszórási emlékeket tekinthetünk meg.

Bejárat a pompába

A folyosó bámulatba ejtő mennyezete...

...és padlója

Ólomüveg jelenetek az udvaron

Nem mindennapi "jelenet"

A lépcsőház

A lépcsőforduló ablaka

Kazettás boltív a főbejárat előtt

Óriás postaládák a múzeum őrei

A lakosztály postahivatalként

Tükör felett

Természetesen itt is ólomüveg

Úri levélfelvétel

Teljes famennyezet

Régi plakátok

Egyszemélyes postakocsik a szobában

Csúcs járgánnyal érkezik a távirat

Kristály és freskó

Ez már egy kicsi kocsi

Következik a nappali

Morse távíró

Nem zongora, betűíró távírógép

Telefon, érdekes tárcsázóval

Egy nem mai darab

Közben figyelünk a díszes, félkör freskóra is

Több helyen is

Jelenetek a falon

Tükör, itt fémkerettel

Egy eredeti gramofon

A katódsugárcső rejtelmei

Variációk postaládára

Használat közben - balra a légiposta szekrénye

Íves beugró

Lenyűgöző ajtókeret családi címerrel

Bársonyfüggönyt el - az előadásnak vége

 

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr331929393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.04.17. 16:27:26

Kedvenc muzeumom. Remelem, sokaig az is marad...

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.04.17. 16:29:35

@ribizlifozelek: Mármint, hogy a kedvenced, vagy, hogy múzeum? :-)

Bazsi91 2010.04.17. 23:16:09

Húúh ez igazán gyönyörű.
Már kívülről is megérdemli a figyelmet az épület.
Jó kis poszt lett,köszi.:)

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.04.19. 22:03:14

Múzeumnak nem rossz, de lakosztálynak? Ezek a baromi nagy házak/lakások/kastélyok az otthonostól olyan baromi messze vannak... Nem mondom, hogy nem tudnék belakni pár száz négyzetmétert, de ezek a négyszög alapú szobák 20 méter belmagassággal, semmi építészeti fantáziával olyan ridegek. Tisztára mint egy templom.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2010.04.20. 08:53:26

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:
Az egy teljesen más kor volt! Ha jól megnézed a termeket -mert abban igazad van, hatalmasak,már-már nem is szobák-, olyan műalkotásokat tartalmaznak, melyek inkább egy bemutató/kiállító helyiséggé varázsolhatták őket,mintsem lakószobákká! Gondolom ha a tulajdonosoknak volt elég pénzük, csak addig laktak itt, amég az ügyeiket intézték a fővárosban, amúgy pedig vidéki birtokukon töltötték idejüket... ha pedig nem volt elég pénzük, pont ennek ellensúlyozására szolgált ez a pompa.
Más részről ha már az építészeti fantáziánál tartunk, egyre felkapottabbak mind beruházók/vásárlók, mind az építészek körében a loftok itthon is és a nagyvilágban is - na ott is van egy kicsike kis belmagasság! Szerintem mindig is vonzotta az embereket a nagy tér - a gazdagok,mert ők megtehették, általában a bérházak első emeletén laktak, mely jóval nagyobb belmagassággal bírt,mint a többi emelet. És ez most is így van, csak a legfelső szintet/szinteket vették birtokukba. (persze ma már a szigetelés és hőtechnika fejlettebb)
Engem inkább az zavart volna, hogy a szobák gyöngysor szerűen (enfilade) vannak felfűzve a körfolyosóra, akár a kastélyokban, így intim tér nemigen alakulhatott ki bennük.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.04.20. 11:42:48

@*Anna: Igen, engem is ez az egymás utáni elrendezés zavar leginkább. De még az egyenes folyosóról nyíló különálló négyzet alapú szobák is hotel/múzeum/iskola érzést árasztanak. Túl szabályos ahoz, hogy otthonos legyen. A stílusról felesleges vitázni, persze,más kor, nyilván nem IKEA bútorokkal van berendezve.

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.04.22. 17:27:06

@retekblog: szia, szeretném felvenni veled a kapcsolatot. üdv Koós Miklós info@koos.hu

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.04.27. 03:47:24

@retekblog: Vannak olyan pletykak, hogy posta meg akar szabadulni a muzeumtol.

Az egymasbol nyilo termek akkor nem zavaroak, ha nem tobbgerenacios lakasrol van szo. A haloszoba van az egyik vegen, abbol nyilik a dolgozoszoba, abbol a tarsalgo, majd az ebedlo.

A nagy belmagassag lehet egyfajta egyszeru legkondicionaas is.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2010.05.05. 08:36:01

@ribizlifozelek: mondjuk télen talán akkor nem túl ideális... bár ha van pénz befűteni! :) és az is igaz, hogy csak nagyobb belmagasságnál lehet rendesen megcsodálni a plafon festményeit.
süti beállítások módosítása