Gépházból lett palota

2010. november 29. 23:00 - retek.

Ybl Miklós munkája a Királyi Palota vízellátási rendszerének gépházaként kezdte 1879-ben. A Várkert Bazár stílusához hűen illeszkedő épületben kapott helyet a teljes Várhegyet kiszolgáló gépészeti berendezés, mely gőzkazánjai kéményeit ötletesen az "ál" toronyban rejtették el.

A gépház - elavultsága miatt - 1905-ben új funkciót kapott, Kávéház üzemelt benne, később azonban zenepavilonként tervezték át. Az 1992-ben felújított Várkert Palota jelenleg üres, benne azonban Budapest egyik legelegánsabb rendezvényterme várja vendégeit. Mi most kívülről csodáljuk körbe.

Gépháznak sem volt utolsó

Kosaras kémény

Oroszlános sarok

Boltívek - kicsiben és nagyban is

Tengelyben állva

Mindez csak álca

Boltívek alatt elakad a lélegzet

Csak el ne szédüljünk

Bekapva

Szöveg már nincs, de gyönyörű keret még van

Oroszlános rácsok

Két emeletnyi pompa

Oroszlános dombormű

Kút - oroszlánnal

Egy utolsó visszapillantás

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr462482411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gallion 2010.11.30. 19:32:01

Van valami szökőkút-féle is elötte, ugye? Még sose láttam bekapcsolva.

sandor68 (törölt) 2010.12.01. 21:58:16

bárcsak tudnám mikor szabadul meg az ország azoktól az ocsmány, gagyi öntöttbeton virágládáktól..csak egy gusztustalanabbat tudok náluk, uazt csak kerekben apró lábacskákkal. jah tényleg még egy rondábbat tudok: mikor kiszáradt földdel és szeméttel vannak tele virág helyett :-/ észrevette valaki más is azokat a képen? random ottfelejtve a bejárat mellett. vagy az a posztmodern taccs a dizájnban?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.12.01. 22:08:03

@sandor68: Osztom a véleményedet, én is észrevettem, de természetesen nem akartam kiemelni :-)

sandor68 (törölt) 2010.12.02. 11:05:33

Igazából jobban belegondolva azok ipartörténeti emléktárgyak, hiszen a szocialista tervgazdálkodás uniformalitásra törekvésének díszes(?) példái. Kár azonban, hogy senki döntéshozó egyénnek se jutott az eszébe mikor a hatvanas évek eleje hirtelen a nyolcvanas évekbe csapott, hogy kicsit redizájnoltassa azokat és legyártasson azokból néhány tízezret az akkoriban már korántsem túlterhelt panelgyárakban unatkozó, ötszörösen felesleges mennyiségben duplikált szakemberekkel. Talán azért még megszabadulhatunk ládáinktól ha ma este a Nasa bejelenti, hogy a Titanon laknak a Marslakók és civilizációjuk megsemmisülését egyedül a nálunk található virágládák menthetik meg. Én azért még estig reménykedem :D
süti beállítások módosítása