Különleges utcák hangulatában

2009. június 26. 09:00 - retek.

Van annak valamilyen varázsa, ha egy keskeny utcán haladunk keresztül: a tér összeszűkül, közelebb kerülünk a házakhoz és közelebb a növényzethez. Ha ezek az utcák még macskakövesek is, netalántán lépcsősek, akkor a hangulat megkétszereződik. A főváros ebből a szempontból is szerencsés, hiszen mindezekből több példával is találkozhatunk, akár Budán, akár Pesten járunk.

Idézhetnek ezek a kis utcák középkori, de újkori, modern hangulatot is. Sőt, mi több! Számos hely oly eldugott és természet közeli, az ember nem is hinné, hogy még mindig Budapesten jár akár egy forgalmas csomópont közelében. Látnivaló pedig mindig akad, ezért sem bánja meg tehát az, aki felkerekedik és felfedezi magának ezeket a kedves utcákat és lépcsőket. Lássunk is belőlük néhány példát!

A Kavics utca szűk lépcsője

Lényegében egy erdőben sétálunk, több ház is nyílik innen - szintén lépcsős bejárattal

Ahogy haladunk felfelé, még egy érdekes elágazást is találunk

A Mechwart lépcső még házak mellett indul...

...majd egy szép parkban végződik

További lépcsők, kicsiny utak...

...és elegáns környék immár a Mechwart téren

Természetesen a Várba is akár sok-sok macskaköves lépcsőn juthatunk fel...

...ahol Budapest talán leghangulatosabb kisutcáit találjuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Különlegességként itt a nevében is kedves és édesen szűk Jó szerencse utca is

Valamint a nem kevésbé szélesebb Tamás utca alsó része csupa sövénnyel

Meg kell még említsük továbbá Gül Baba utcát, ahol nem is olyan rég jártunk!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr711208851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.27. 00:24:33

Nekem a vári utcák a kedvenceim!

BEAG 2009.06.28. 11:51:17

Van egy nagyon hangulatos "erdei" része a XII. kerületi Diana utcának is. Sajnos a lépcső nem mindenhol ép és a közvilágítás is foghíjas, de mindenképpen érdemes megnézni. Az utca a Szent Orbán tértől indul, 90-90A-190-es buszokkal könnyen megközelíthető. Aki pedig végigmegy az utcán, azt egy szép templom és iskola várja fent. :-)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.06.28. 12:04:21

@BEAG: A tippet megjegyeztem magamnak, köszönöm!

ildsisy 2009.06.29. 08:17:22

Szerencsére már közel lakom az ilyen kis budai utcákhoz és amikor rám tör a mehetnék időnként bolyongok ezekre a helyekre (nappal, mert este nagyon félnék...) :)

loláb 2009.06.30. 11:19:54

Hát, igen, Buda a legszebb, ez tény. Jöhetnek nekem a váci utcával, meg a szabadság térrel, de egyik meg sem közelíti a girbegurba budai utcácskákat, természetvédelmi területeket, és persze a várt, váralját.

BEAG 2009.07.07. 16:24:19

Tegnap találtam egy érdekes utcát: az Ágnes utat. A XII. kerületben, a Széchenyi emlékmű közelében indul, keresztezi a Rácz Aladár utat és a Farkasréti temető mellett ér véget.
Érdemes végigjárni, mert sokféle arca van. A lefelé-irányt javaslom mert egyrészt vannak elég meredek részei, másrészt úgy szebb a kilátás.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.07. 17:20:18

@BEAG: Igen, amikor a Széchényi emlékművet fotóztam, én is felfedeztem, valóban kedves kis utca! Csak tikkasztó meleg volt... .-)

gulyasattila 2009.07.09. 14:46:07

@loláb:
Ezt bizony osztom. Szinte az összes környékbeli fővárosnak megvan a maga különleges Váci utcája, de Budai hegyvidékünk csak nekünk van, hatalmas rétekkel, kis sziklákkal, fogaskerekűvel. Most szívesen írnák pár hasonló helyről, viszont végül is bemutatásra került mindkét általam ismert lépcső, az utcák közül pedig csak szélesebbre- mereekebbre emlékszem, de nem szeretném lelőni a következő bejegyzés témáit!
süti beállítások módosítása