A hármas szám alatt, a Duna mellett

2009. július 03. 09:00 - retek.

A hármas számra megannyi misztikus tulajdonságot ruházunk, legyen az népies, vallásos vagy akár hétköznapi irányból megközelítve, és mint tudjuk, három a magyar igazság is. Hogy miért jöhet szóba jelen esetünkben a hármas szám? Rögtön kiderül.

A Szent Gellért tér és környékéhez tartozó érdekességeket, szépségeket néhány alkalommal ezelőtt már megtekintettük, azonban egy rendkívül impozáns és maradéktalanul elegáns jelenséget még nem vettünk górcső alá. Történetesen egy házat, egy igen szép házat, megannyi szemet kápráztató díszítéssel, szoborral, faragott alakkal. Egy házat, mely a Szent Gellért tér hármas szám alatt található.

Palota, kilátással a Dunára

Egy ilyen erkélyre kizárólag elegánsan illik kilépni

Mestermű és szimmetria

Domborodó szobák

A színezés is igen úrias külsőt kölcsönöz a háznak

Ízlésesen

Rejtett képekkel

Mutatós faragványok

A távolból

Megtekintése térképen

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr811224078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.03. 15:23:35

Igen, ismét a színezés...Nagyon jól sikerült. Már nagyon érik a "színezős" posztom. A házhoz tartozik, hogy-természetesen-ennek is volt csodaszép kupolája. Csak "elvitte" a háború, vagy az azutáni újjáépítés...
Mikor tervezed megnézni az üveghenger liftet?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.04. 00:05:02

@aesculus: A kupola valóban megkoronázná ezt a házat!
A liftlátogatást még nem tudom pontosan, hogy mikor lesz, ahogyan munkám és szabadidőm / alkalmam engedi. Miért?

aesculus86 2009.07.04. 20:25:39

@retekblog: csak arra gondoltam, lehetne egy bejárást szervezni, a hasonló bloggerek és hűséges kommentelőik-pl *Anna-részvételével.
Egyébként két link a ház régi tetőzetéről:
hampage.hu/trams/sinek3/gellertterkorterfele.jpg
(csak a sarka látszik)
hampage.hu/trams/sinek3/gellertterszallonelkul.jpg
itt halvány, de az is megfigyelhető, hogy a BME-nek is milyen szép "kis" álkupolája volt.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.05. 00:39:12

@aesculus86: Nagyon jók a képek, köszönöm! A liftnézést pártolom, és szerintem Anna is szívesen velünk tartana!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.05. 15:32:03

@retekblog: Debrecenben volt "kupola-visszaépítési projekt". Itt sem ártana... Egyébként aesculus és ae.86 ugyanaz a személy (én), csak véletlenül két nickem van...

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.05. 22:29:48

@aesculus: Nem kételkedtem abban, hogy más volna a 86-os nickes vadgesztenye :-)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.07.08. 12:48:06

Az mennyire eretnek ötlet, hogy ezt a házat is ki kéne világítani esténként? A minap álltam a (kivilágított) Szabadság híd közepén, errefele néztem... ott volt a Duna-parton a BME K épület, látványosan kivilágítva (bár perpillanat némileg takarva a metróépítés által). Ott van a CH épület, nem elég hatásosan, de azért kivilágítva. Aztán jött egy foghíj, ez a ház, pedig szép, csak sötétben kevéssé meglepő módon sötét. A panoráma a kivilágított Gellért szállóban folytatódik... Ezen a téren mindent ki lehetne világítni, szerintem a sziklafalat (előtte mondjuk kicsit ügyesebben kéne álcázni a betonrészeket rajta), a Sziklakápolna "homlokzatát"... Egy ilyen kis világító ékszerdoboz lehetne a Szent Gellért tér - bár nem tudom, a bejegyzés témáját képző ház lakói mennyire örülnének.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.08. 12:55:57

@Hamster: Az ötlet bennem is felmerült már, szerintem egy egyáltalán nem hivalkodó, valamilyen selymesebb fényű, elegáns díszkivilágítás jól mutatna rajta, mert így valóban kitűnik sötétségével. Gondolom meg lehet oldani világítótestek elhelyezését és a fény irányát, úgy, hogy a lakókat ne zavarja jobban, mint a jelenlegi fényár, ami a környező épületekről jön. És szintén csak éjfélig!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.22. 21:33:54

@retekblog: egy Dessewffy utcai lakóházat így világítanak ki esténkét!
süti beállítások módosítása