A török hagyaték és a meredek macskakő

2009. május 08. 09:00 - retek.

Egy több mint 460 éves sírhelyet fedezhet fel magának aki ellátogat a Rózsadomb egy eldugott kis szegletébe. Történt ugyanis, hogy 1548-ban készült el az a türbe, melyet a hét évvel korábban elhunyt harcos muszlim szerzetes, Gül Baba sírja fölé emeltek. A zivataros történelem során a sokat megélt építmény számos változáson ment keresztül, többször átépítették, még keresztény kápolnaként is funkcionált.

Gül Baba türbéje mai arculatát a hatvanas években kapta, ma is kedvelt zarándokhely a török turisták számára, nem csak romantikája vagy rózsakertje, de az előtte elterülő lenyűgöző panoráma miatt is. És ha már romantika: megközelítése mindenképpen a Gül Baba utcán keresztül javasolt, mely utca egyike azon szűk, meredek és macskaköves budapesti utcáknak, ahol teljes a csend, valamint hangulatos és néhol romos házikók színesítik az egyébként is régies hangulatú környezetet.  

A legenda szerint a turbánján mindig egy rózsaszálat viselt

A türbéhez csak beleselkedni tudunk, jelenleg zárva van

Nézelődni azonban szabad: sorban pompás rózsabokrok

A sírhely jobbról, nyíló virágokkal

Kilátás a Parlamentre, szintén virágokkal

A türbe eleje pedig egy kevésbé ismert szemszögből ismerteti meg a pesti panorámát

Rálátás a sírhelyre

A Gül Baba utca meredeksége...

...és romantikája

A jól megérdemelt letekintés a kimerítő séta után

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr631109062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2009.05.08. 10:13:01

Ugye milyen szép hely?
Nem győztem nézni a panorámát!
Most is zárva van? Nem nagyon mennek oda látogatók...
Tudod, biztos láttad én is voltam tavaly ott...:)
Egyszer csak összefutunk valahol "útközben" kedvenc Retekblog/csak a szépre/ :) Holnap Füredre megyek megint egy napra, két hete voltam ott. Nagyon szeretem!Jó hétvégét neked! :)

rozushka 2009.05.08. 11:04:24

Ennek a kis utcanak a tetejenel (ha szemben allsz a lejtovel, akkor balra) van egy nagyon helyes haziko (talan az van a legjobb allapotban). Telen este, amikor kiszurodik a feny a lakasbol, akkor nagyon-nagyon csalogato am! :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.08. 18:57:13

@rozushka: Ezt feltétlenül meg fogom nézni egyszer! Biztosan szép!
@ildsisy: Nem kizárt, hogy összefutunk valamikor, majd figyelek ki fotóz mellettem :-)

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.05.09. 14:06:07

Másfél évig a Török utcában laktam albérletben, ahonnan kilátás nyílt a Türbére. Nagyon szerettem, főleg éjszaka, sosem húztam le a redőnyt. :)

Ariadne12 2009.05.10. 12:50:41

Azért a "romantikás" feliratú képen milyen durva már jobbra az a többemeletes társasház. Hihetetlen, hogy a korrupt önkormányzatok milyen ízléstelen és a városképet romboló házakat képesek engedélyezni. Egyáltalán nem illik az a ház a környezetbe, otromba, hatalmas, ronda...

tanillati (törölt) 2009.07.02. 07:05:49

Nem sok helyen ,de itt tükrözi a török idők hangulatát a szűk útcácskák gyönyörű rózsák ,szép ez az emlékhely.

lilelijah 2011.01.05. 16:36:48

Én láttam belülről is, csupa szőnyeg az egész... :D Szép, de nem nagy szám, nekem felejthető! Sajnos épp október volt, mikor arra jártam, nem sok rózsát láttam. :(
süti beállítások módosítása