Mókusok és madarak kedves iskolája

2017. január 09. 08:30 - retek

Van abban valami izgalmas báj, ha egy iskola a zöldövezet kellős közepén áll, hiszen ki ne szeretne susogó lombú fák, éneklő madarak és mogyorót majszoló mókusok szomszédségában tanulni. Pláne ha az említett állatok egész évben jelen lehetnek! Jánszky Béla és Szivessy Tibor alkotása, a ma már Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumként működő intézmény 1927 óta pontosan ezt nyújtja a nebulóknak.

A befogadható, kellemes méretű épület nem hivalkodó és ízléses népies elemekkel teszi izgalmassá a homlokzatot, valamint kifejezetten szerethetők a kis csúcsos ablakok is. Egy kevéske art decót is felfedezhetünk a részletekben, hiszen a tervezőpáros előszeretettel illesztette be műveibe azokat. Szerencsére gondoltak a zöldfelület közelségére, így egész évben megtalálhatjuk a kőbe vésett mókusokat, madarakat és kecses virágokat. Érdemes megnézni!

XVIII. kerület, Kossuth tér 2. 

A képre kattintva nagyképes galéria nylik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

A puttók titka

2016. december 11. 22:00 - retek

Az elmúlt években sokan újra megkedvelték a Hunyadi teret, hiszen a felújítása óta lényegesen hangulatosabb és rendezettebb lett. Mi viszont most a hatalmas lombú fák mögé pillantunk ahol is szebbnél-szebb bérház figyeli évek óta csendben a téren játszó gyerekeket és a padon ücsörgőket.

A kissé piszkos kőporos homloktata ellenére hamar feltűnik egy titokzatos egyén, neveztesen a 12-es szám. Oszloprizalitján gyanús tekintetű puttók figyelnek minden irányba. Talán a bent lakókat őrzik? A ház csodaszép díszítései között feltűnik egy monogram is: W.A. Vajon ki lehetett ő? Talán az ő kedvencei a kis puttók? A bérház titokzatossága ellenére gyönyörű és a viszonylag keskeny homlokzata ellenére rengeteg felfedeznivalót tartogat!

VI. kerület, Hunyadi tér 12.

A képre kattintva nagyképs galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

2 komment

Művészek, pávák és keblek

2016. november 13. 20:00 - retek

Egy igazi palotába járni egyetemre valódi privilégium, hiszen művészetet tanulni és azt mesterfokra vinni bizony a legnagyobb művészek árnyákában lehet a legmegfelelőbb. Az 1871-ben átadott neoreneszánsz oktatási épület tökéletesen megfelel mindezeknek. A Magyar Képzőművészeti Egyetem csodálatos Andrássy úti épületében gyönyörködtünk egy őszi délutánon.

Noha az Izabella utca homlokzat jelenleg nem olyan látványos mint a sugárút felőli, bízunk benne, hogy ez hamarosan megváltozik. Addig is ott van nekünk megannyi csodálatos sgraffito és aranyszínű motívum, valamint világhíres művészek látványos portréi az amúgy is igen dinamikus homlokzaton. Minden apró részlet érdekel minket, lessük is meg mindet!

VI. kerület, Andrássy út 71.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Aranyló palota barokkal és művészekkel

2016. október 16. 21:00 - retek

Ha igazán meg szeretnénk csodálni ezt a bérpalotát teljes valójában, akkor érdemes tőle jóval hátrébb állni, hiszen hatalmas mértekkel rendelkezik. Azaz érdemes lenne hátrébb állni, de a Dohány utca csak nem engedi. Egy szűk utcában mégis valahogy fel kell kelteni az érdeklődést az épület iránt, mégsem sétálhatunk el csak úgy ukk-mukk-fukk mellette.

Így jön a képbe a monumentális és barokkos jegyeket is felvonultató gazdag homlokzatdíszítés és az izgalmas, változatos tagolás. Az 1904-re befejezett ház alkotója Hültl Dezső aki csavart is egyet a hagyományokon, így a későeklektikus stílusba már szecessziót is kevert. Igaz, ezek az elemek inkább a belső részeken lelhetők fel. Az elegáns külsőhöz finom lakók is illenek, így élt ezekben a lakásokban neves orvos vagy híres költő, nevezetesen Babits Mihály. A feltűnéshez pedig még egy adalék került nemrég a koktélba: immár gyönyörű aranysárga színben várja a szemüket legeltető járókelőket. Legeljünk mi is!

VII. kerület, Dohány utca 16-18.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!