Árkádok felett egy kis franciázás

2017. április 23. 23:00 - Fekete Dániel .

A palotanegyedi Gutenberg tér két impozáns épületét talán sokan ismerhetik és kedvelhetik, hiszen a hely egyedi hangulata és a remek játszótér népszerű a környék lakóinak körében. Hosszú-hosszú évek teltek el azonban várakozással mire végre a 2-es számú ház felújítást kaphatott. Habár abban csak erősen reménykedhetünk, hogy a közeljövőben a kupoláját is visszakapja, most, hogy a tavaszi nap is megkóstolta a frissen festett homlokzatot, igazán nem lehet panasz az összhatásra!

Az Érdi Zsigmond tervei alapján 1928-ban elkészült eklektikus társasház különleges árkádsora, a gyönyörű kovácsoltvas erkélykorlátjai mellett feltűnik egy kis francia hatás is: imádnivaló a felsorakozó erkélyhad, a keskeny de magas ablaksor és két oldalt a manzárdtetőkbe helyezett lakás is. Látványos és üdítő a homlokzat síkját megtörő félköríves szakasz is a filigrán franciaablakokkal. Vajon az ablakok mögött a bútorok is hasonlóan ívesek?

VIII.kerület, Gutenberg tér 2.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Elegánsan kapcsolunk egy távoli hangot

2017. április 10. 00:00 - Fekete Dániel .

Vezetékes telefon. Ma már semmiképen sem tekintünk rá szenzációként, a technika gyorsuló fejlődése lassan a múlt homályába tessékeli. A mobil készülékek aranykorában azonban készült-e a technológiához káprázatos telefonközpont látványos részletekkel és lenyűgöző elemekkel? Hát nem!

1914-ben a távbeszélés még mindig egy fantasztikus újdonság, egy fejlődő ország státuszszimbóluma volt. Ebben az évben kapacitásbővítés végett adták át a József telefonközpontot, ami Ray Rezső nemes munkája, az épület az indusztriális szecesszió egy páratlan gyöngyszeme. A hányatott sorsú épület éppen megújulóban van, és habár még nem készült el teljesen, a lombosodó fák - és persze a gyönyörködés - miatt már meg kellett látogatni. Gyönyörködjünk együtt benne!

VIII. kerület, Horváth Mihály tér 17-19.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Tornyos, fodros, meseszép!

2017. február 28. 07:30 - Fekete Dániel .

A szűkös Dob utcában egy igen keskeny telken áll 1906 óta ez az életteli szecessziós csoda, ez a kicsiny és aranyos általános iskola. Csak a Dob utcai homlokzatát megpillantva hirtelen azt sem tudjuk merre fordítsuk fejünket; bámuljuk meg "tornyocskáit", ámuldozzunk a vidáman csillogó és hatalmas mozaikképein vagy vigyük végig tekintetünket a hullámzó téglaszalagokon?

Akárhogy is, itt nem lesz elég egy pár perces nézelődés, hiszen egyszerre rendkívül sok csudajó felfedeznivaló tárul elénk. Hegedűs Ármin tehetségének köszönhetjük ezt a magyaros elemekkel bőven megszórt szecessziós ékszert, melynek homlokzata nem is oly rég szépen megújult. Ha szereted a gyönyörködtető változatosságot, ez a te épületed lesz! És vajon milyen lehet ide suliba járni?

VII. kerület, Dob utca 85.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Mókusok és madarak kedves iskolája

2017. január 09. 08:30 - Fekete Dániel .

Van abban valami izgalmas báj, ha egy iskola a zöldövezet kellős közepén áll, hiszen ki ne szeretne susogó lombú fák, éneklő madarak és mogyorót majszoló mókusok szomszédségában tanulni. Pláne ha az említett állatok egész évben jelen lehetnek! Jánszky Béla és Szivessy Tibor alkotása, a ma már Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumként működő intézmény 1927 óta pontosan ezt nyújtja a nebulóknak.

A befogadható, kellemes méretű épület nem hivalkodó és ízléses népies elemekkel teszi izgalmassá a homlokzatot, valamint kifejezetten szerethetők a kis csúcsos ablakok is. Egy kevéske art decót is felfedezhetünk a részletekben, hiszen a tervezőpáros előszeretettel illesztette be műveibe azokat. Szerencsére gondoltak a zöldfelület közelségére, így egész évben megtalálhatjuk a kőbe vésett mókusokat, madarakat és kecses virágokat. Érdemes megnézni!

XVIII. kerület, Kossuth tér 2. 

A képre kattintva nagyképes galéria nylik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!