Ez aztán a cifra kapu!

2017. augusztus 13. 22:00 - Fekete Dániel .

A mai állomás nem egy hatalmas bérház, nem is egy reprezentatív állami hivatal plaotája, de még egy modern vagy kortárs épülettől is igen messze áll. Mindezek ellenére egy valódi kincs, egy látványos apróság, egy izgalmas falatja a Budai Várnak. Régóta esedékes és várva-várt felújítása végre megtörtént, így mindenképpen vegyük szemügyre mi is!

1903-re készült el ennek a mini neogótikus palotának a maihoz hasonlító formája, tervezője pedig nem más volt mint Hauszmann Alajos. A különleges, úgynevezett Tudor-íves kapu az akkori tulajdonos, Széchenyi Gyula családi címerével díszített. A kapu maga lenyűgőzően szép kovácsoltvas elemekből áll, valamint igen szemrevaló a pártázat és a nylászárók feletti virágos díszítések hada is. Igazi csemege még az eredeti ház bejáratának része is, melyet mementóként most sem vakoltak vissza. Ha még nem láttad, szaladj a Várba megnézni!

I. kerület, Úri utca 8.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Termálvizek csodálatos palotája

2017. július 17. 00:00 - Fekete Dániel .

Budapest kötelező látnivalói között dobogós helyen áll a varázslatosan szép és nem kevésbé élménygazdag Széchenyi gyógyfürdő és uszoda. A páratlan gyógyvizei révén világhírnevet szerző fürdőhöz egy pompás palota, egy fantasztikusan szép és rendkívül izgalmas komplexum tartozik. Czigler Győző, Dvorzsák Ede és Gerster Kálmán remek alkotása 1913-ban nyitott meg és a mai napig kevés olyan gyógyfürdő taláható a világon ami egy XIX. századi királyi palotához hasonlít.

A Kós Károly sétány felé eső homlokzat jellemzően klasszicista stílusú izgalmas szecessziós jegyekkel, a későbbi bővítés azonban már inkább neoreneszánsz és neobarokk finom keveréke. A három lélegzetelállító kupolát számos vízilény teszi izgalmassá, láthatunk itt sellőket, stílizált halakat delfinekkel valamint ókori görög mitológiai alakokat is. Egyszerűen nem múlhat el úgy a kedves olvasó legközelebbi városligeti látogatása, hogy ne venné szemügyre ezt a látványos és időtálló fürdőpalotát. Addig is, csobbanjunk bele a részletekbe!

XIV. kerület, Állatkerti körút 9-11.

A fotóra kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Főtéri főfogás

2017. július 09. 22:00 - Fekete Dániel .

Óbuda főtere remek hely, a lakótelepek ölelésében egy egyészen hihetetlen jelenség, egy valódi hangulatsziget. Úrias éttermek és kávézók, szuper kiállítóhelyek és egy bájos kis kioszk várja itt a nagyérdeműt. A nyári jóidőben a térre kiülve megengedett a gyönyörködés: sok-sok régi, sőt még annál is régebbi épület teszi izgalmassá a kávé szürcsölgetését vagy a fagyi nyaldosását.

Természetesen itt is kell lennie egy főfogásnak: a legfőbb attrakció az impozáns városháza, mely ízléses felújítása óta igazi csemege a szecessziós vonalak szerelmeseinek. 1906 óta várja a kíváncsi pillantásokat és talán sosem volt még ennyire szép közvetlen környezete mint most. Nyomás megnézni!

III. kerület, Fő tér 3.

A fotóra kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

Meseház és mesekert

2017. június 26. 22:00 - Fekete Dániel .

Bájos és parányi terecskére ér aki ellátogat a Rózsa és a Jósika utca sarkára, már-már meglepő fordulat a sűrűn beépített Erzsébetvárosban. A tér legszebb háza pedig mintha egy gyerekmeséből csöppent volna ide: fondorlatos kanyarulatokkal és változatos virágokkal tűzdelt homlokzata csak fokozza a környék jókedvét.

A Fischer-házként jegyzett, szecessziós elemeket is felvillantó bérház 1900-ban nyitotta ki kapuját, benne függőfolyosók helyett az akkor ritkán alkalmazott reneszánsz loggiák bolondították meg az egyébként is hangulatos épületet. Nemrégiben elkészült homlokzatfelújítása miatt érdemes mihamarabb meglátogatni, hátha azok a kővirágok azóta illatoznak is kicsit!

VII. kerület, Jósika utca 25.

A képra kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

A cukrászmester palotája

2017. június 12. 22:00 - Fekete Dániel .

Egy piciny utca csodás ajándéka ez, a Gerbeaud Emil megrendelésére készült hullámzó, szecessziós jegyeket is bőven felvonultató bérpalota igazi csemege az Erzsébet híd tövében. Mivel a múltkor megnézhetted magát a látványos Gerbeaud-t, valamint jelen épület elegáns szomszédját is, úgy illik, hogy itt is tiszteletedet tedd!

A kettő, azaz kettő házszámból álló Duna utcában feltűnő ez a légies, virágos és minden porcikájában hullámzó sarokház, aminek gyönyörű kovácsoltvas erkélykorlátjai mellé egy csepp kerítés is szegődött a földszinten. Igazán illik Gerbeaud Úrhoz ez az 1904-es építésű, Fellner Sándor által tervezett díszes csoda, talán a díszítések megalkotásánál egy-egy sütemény habos kompozícióját is belecsempészték a stukkók formavilágába. Ó, és az a gyönyörű kapu!

V. kerület, Duna utca 1.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!