Aranyló palota barokkal és művészekkel

2016. október 16. - retek

Ha igazán meg szeretnénk csodálni ezt a bérpalotát teljes valójában, akkor érdemes tőle jóval hátrébb állni, hiszen hatalmas mértekkel rendelkezik. Azaz érdemes lenne hátrébb állni, de a Dohány utca csak nem engedi. Egy szűk utcában mégis valahogy fel kell kelteni az érdeklődést az épület iránt, mégsem sétálhatunk el csak úgy ukk-mukk-fukk mellette.

Így jön a képbe a monumentális és barokkos jegyeket is felvonultató gazdag homlokzatdíszítés és az izgalmas, változatos tagolás. Az 1904-re befejezett ház alkotója Hültl Dezső aki csavart is egyet a hagyományokon, így a későeklektikus stílusba már szecessziót is kevert. Igaz, ezek az elemek inkább a belső részeken lelhetők fel. Az elegáns külsőhöz finom lakók is illenek, így élt ezekben a lakásokban neves orvos vagy híres költő, nevezetesen Babits Mihály. A feltűnéshez pedig még egy adalék került nemrég a koktélba: immár gyönyörű aranysárga színben várja a szemüket legeltető járókelőket. Legeljünk mi is!

VII. kerület, Dohány utca 16-18.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Kórusművek és ferde tornyok hatalmas palotája

A Kodály körönd házainak háromnegyede sajnos jelenleg igen elszomorító állapotban várja jobb sorsát, de szerencsére van remény. A négy közül a legszerencsésebb az Andrássy-udvar, mely szépen felújítva, igazi kincsként, mint jó példa áll a téren. A Burkovics Gyula által tervezett és 1885-re elkészült palota a reneszánsz elemeiből merít finom elemeket amit a két aszimmetrikus "ferde" torony bolondít meg.

A ház nem kevésbé illusztris lakója maga Kodály Zoltán volt, akinek tiszteletére a körönd is megkapta nevét. Ma is igen elegáns lakások fogadják új lakóit, mi pedig előszeretettel csemegéztünk a fantasztikusan szép épület hatalmas ablakaiból, szemrevaló erkélyeiből és egyéb nyalánkságaiból.

VI. kerület, Andrássy út 87-89.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Csak finoman, csak elegánsan

Igazán pompás környezetbe kerülünk ha az Október 6. utcai Frischmann-ház elé állunk. Építtetője is igen finom úriember lehetett, hiszen az 1893-ra befejezett klasszicista bérpalotáról szinte az ölünkbe esik az elegancia. Szerencsére csak jelképesen, hiszen homlokzatának állapota egészen kielégítő.

A háromemeletes habcsók torta még egy udvarra néző festő-műtermet is tartogat magában, igaz, ez nem is oly' meglepő egy kifinomult úrtól. A ház díszítései nem hivalkodóak, ugyanakkor szemrevalóak és könnyen beléjük szerethetünk. Homlokzata egyedi és változatos, és mivel nincs két egyforma emelet, pontosan úgy választhatjuk ki belőlük kedvencünket mint egy igazi emeletes torta esetén. Habzsoljuk is be gyorsan!

V. kerület, Október 6. utca 17.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Egy lelkes fotós gyönyörű palotája

A rakparton egy szép lakásban lakni igazán menőnek számít ma is. Bárónak lenni és a rakparton saját fotóstúdióval ellátott bérházat építtetni azonban még menőbb. Báró Hammerstein Richárd is pontosan így gondolta mindezeket, lelkes fotográfusként még saját luxusműtermeket is álmodott a legfelső szintre.

Az 1907-re átadott palota Balázs Ernő tervezőmérnök csodás munkája, még sok évnyi kopottas állapotában is előkelő helyen állt a rakparti házak között. Szerencsékre nemrégiben fejeződött be a homlokzatszépítés, így újra megcsodálhatjuk a rég elfeledett és elkopott értékeket, miközben arról fantáziálhatunk milyen csodás kilátás mellett foglalatoskodtak hobbijukkal báró úr és kollégái.

V. kerület, Belgrád rakpart 17.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Friss, üde és neogótikus

A Fővám téri Központi Vásárcsarnokot legalább annyian ismerik mint Budapest többi emblematikus épületét, azonban nem kizárólag szervezett látogatások alkalmával tekinthetők meg csodálatos bájai. A mai napig piacként és üzletházként működő csarnokot természetesen naponta ezrek látogatják vásárlási céllal. Igaz ami igaz, az épület tömve van turistával is, ők irigykedve tekintenek fel az impozáns magasságokba a pékségekből kiáramló finom illatok társaságában.

Pecz Samu 1897-ben átadott fantasztikus épülete természetesen a kor legjavát vonultatja fel a Zsolnai kerámiától az igényes téglaburkolaton át a kovácsoltvas falikarokig bezárólag. Nálunk a bevásárlás a szemünkkel kezdődik, így ebben a posztunkban a csarnok főhomlokzatát vesszük alaposan szemügyre, hiszen akár órákon át tudnánk a felsorakozó finomságokban gyönyörködni.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png