Aranyló palota barokkal és művészekkel

2016. október 16. 21:00 - retek.

Ha igazán meg szeretnénk csodálni ezt a bérpalotát teljes valójában, akkor érdemes tőle jóval hátrébb állni, hiszen hatalmas mértekkel rendelkezik. Azaz érdemes lenne hátrébb állni, de a Dohány utca csak nem engedi. Egy szűk utcában mégis valahogy fel kell kelteni az érdeklődést az épület iránt, mégsem sétálhatunk el csak úgy ukk-mukk-fukk mellette.

Így jön a képbe a monumentális és barokkos jegyeket is felvonultató gazdag homlokzatdíszítés és az izgalmas, változatos tagolás. Az 1904-re befejezett ház alkotója Hültl Dezső aki csavart is egyet a hagyományokon, így a későeklektikus stílusba már szecessziót is kevert. Igaz, ezek az elemek inkább a belső részeken lelhetők fel. Az elegáns külsőhöz finom lakók is illenek, így élt ezekben a lakásokban neves orvos vagy híres költő, nevezetesen Babits Mihály. A feltűnéshez pedig még egy adalék került nemrég a koktélba: immár gyönyörű aranysárga színben várja a szemüket legeltető járókelőket. Legeljünk mi is!

VII. kerület, Dohány utca 16-18.

A képre kattintva nagyképes galéria nyílik!

facebook_kovetes.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr8011813307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása