Romjaiból épült újjá...és kalapja is lett!

2011. április 17. 21:00 - retek.

Régóta áll egy ház a Szabadság tér és az Október 6. utca sarkán. Sőt, nagyon régóta: pályafutását még a XIX. század legelején egy egyemeletes, klasszicista lakóépületként kezdte, majd az idők során - többszöri átalakítás és ráépítést követően - végső, szecessziós stílusát 1905-ben nyerte el. Persze nem mindegy, hogy mit tekintünk végső állapotnak.

A ház az idők során egyre rosszabb állapotba került, olyannyira, hogy még bontása is felmerült. Az igen romos és omladozó épület igazi szégyenfoltja volt a környéknek, talán senki sem gondolta, hogy valaha is megújulhat. Szerencsére nem így történt, Reimholz Péter és Nagy Péter tervei alapján a bérházat nemrég kívül-belül felújították, tetőterét kibővítették, funkcióját megváltoztatták. Nemsokára butik-hotelként és vendéglátóegységként várja vendégeit, de addig is büszkén és megszépülve áll a több mint 200 éve kijelölt helyén.

Új kalappal, interaktív szökőkúttal

Most már méltó a környékhez is

Egyedi ráépítés. Kontrasztos, mégsem bántó

A szürke, romos homlokzattól hosszú út vezetett idáig

Ügyeltek a domborműveket és kiugrásokat minél jobban megtartani

Szép munka

Modern fejfedő

Keret

Hamarosan beléphetünk

Üzleteknek

Éttermeknek

Egyszerű, de nagyszerű

Hamar a szívünkbe zártuk

 

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr132834739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netremete 2011.04.17. 22:52:52

Csak anyit tennék hozá, hogy a felújítás szó nem éppen a megfelelő. Ez az épület is a faszádizmus áldozata lett. Nagyon sok homlokzati részt vasbetonnal pótoltak, a belső részt teljesen elbontották.Tehát ez az épület kb. 5-10%-ban az eredeti épület, teljesen új anyagokkal, belső elrendezéssel, mélygarázzsal...

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2011.04.17. 23:04:26

@Netremete: Jogos a kiegészítés, köszi! Gyerekkorom óta emlékszem az épület szürkeségére és romosságára, az általad küldött, "kibelezett" kép is éles él az emlékeimben. Nyilván a több mint 100 éves belső elrendezés nem felelhet meg egy butik-hotelnek, de akkor inkább így legyen egy ház felújítva\megújítva, mint sehogy sem.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2011.04.17. 23:08:03

@Netremete: Gondolom meg volt az építészek és a beruházó indítéka a nagy mértékű, majdnem teljes bontásra. Szerintem az jó pont, hogy nem egy teljesen modern épületet emeltek a régi helyére, és megmaradt a homlokzat képe, egy "ici-pici" módosítással, ami csak különlegessé teszi az épületet...
Amúgy meg nem vitatkozni akarok, de ez nem renoválásnak számít? - amire ha jól tudom magyarban ugyan úgy a felújítást szót használjuk, mint a restaurációra! Még akkor is, ha előbbi nagy mértékű bontással és hozzáépítéssel jár, míg utóbbi inkább az eredeti állapotok visszaállítása kisebb toldásokkal, vagyis az igazából vett felújítás. (Vagyis a szóhasználat információ tartalmát tekintve inkább fukar volt, mint helytelen.) De lehet, hogy én tanultam/emlékszem rosszul és Neked van igazad! :)

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.04.18. 01:55:48

Nagyon jo lett.

Fel se lehet ismerni:

www.flickr.com/photos/aniko_attila/2888642375/

Szerintem a faszadizmus nem annyira rossz: egy varos szervesen valtozik. Valami erteket (a homlokzatot) megoriztek, valami elveszett (a ma nem hasznalhato belso) es uj erteket tettek hozza ('kalap' es az epulet belseje).

Mondjuk azt, hogy a belvarosi plebaniatemplom gotikus hajoja ele epitett barok-rokokko tornyok es homlokzat faszadizmus es elitelendo?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.04.18. 03:05:44

Hát igen. Ez fászádizmus. Ami nem rossz dolog. Pontosabban jobb, mint a teljes bontás. De ez a homlokzat élettelen lett. Marcipánhuzat egy csokoládémignonon. Hasonló akció készül egyébként az Eötvös utca 12-nél is. A több éve kibelezett ház árva homlokzata mögött nemrég egy 250(?) szobás szálloda építése indult meg.

Netremete 2011.04.18. 15:11:17

Igen, igen. A teljes rombolásnál minden jobb, egyetértek. Amúgy nincs vele baj, mivel ez az épület tényleg rossz álapotban volt, de sajnos jobb sorsú házakkal is hasonló módon bánnak el.

Volt olyan, hogy megtartották a homlokzatot, majd az építkezés során hopp, véletlenül leomlott... majd pár millós bünti az alválalkozónak, és hopp, ha már úgy is leomlott, akkor hírtelen előkerülnek az új tervek üveg homlokzattal, stb...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.04.18. 18:19:01

@Netremete: Csak nem a Kálvin Centerre gondolsz? :) Ilyen volt egyébként a néhai Kincsem istáló épülete is a Reáltanodában. Sajnos több a rossz példa, mint a jó.

ildsisy 2011.04.19. 10:12:25

Emlékszem régebben, mikor olyan romos volt, le is fotóztam, most szép lett. Érdekes kihívásnak találom a romos házakból való felújítást. Izgalmas.
Szép fotók! :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2011.05.27. 10:41:24

@lilelijah: Jogos a kérdés, rengeteg posztanyag vár sorára, egyelőre időhiány miatt csak ritkán tudunk posztolni. Reményeink szerint júliustól visszaállhat a rend, mondjuk havi két bejegyzésre.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2011.06.04. 08:43:51

@lilelijah: vagy majd néha-néha havi 3-4-re is :)
süti beállítások módosítása