Magyar Szecesszió Háza - I. Rész

2011. február 03. 22:00 - *Anna

Ha a Szabadság térről a Honvéd utcába térsz kedves Olvasónk, a jobb kéz felőli második ház mely mellett elhaladsz, biztosan felkelti az érdeklődésedet. A Bedő-ház különlegesen szép homlokzatával emeli az utca fényét, emellett ez a zöldszínű szecessziós épület igazi színfoltot jelent a klasszicista és eklektikus társai között. Nem csak kívülről csodálhatod meg, be is térhetsz egy finom kávéra, megpihenhetsz az art nouveau-s és art deco-s karosszékekben, vagy megtekintheted a magyar szecessziós bútorok múzeumát, melynek otthont ad a ház.

A Bedő-ház Honvéd utca felőli homlokzata.

A palota Vidor Emil építész alkotása, Bedő Béla Úr megrendelésére. Az 1903-1906 között épült szecessziós stílusú házat neves hazai szaklapok is méltatták. A Bedő-ház Vidornak talán a legeredetibb alkotása, mely a gesamkunstwerk, vagyis az "összművészet" elve szerint lett tervezve és megépítve (mint például Victor Horta házai is). Egyszerűbben megfogalmazva, a tervek az épület belsejének (oszlopok, ablakok, burkolatok, kapuzatok, lámpák, ...) a kialakítására is ugyanúgy kiterjedtek, mint a homlokzati díszítésekre, vagyis az egész ház iparművészeti alkotásként is felfogható.

Bár az építészre nagy hatással volt a századfordulós nyugat-európai építészet (Münchenben és Berlinben is tanult), a stílusra jellemző ornamentika magyaros mintákat követ. Karakteres díszítőelemekként jelennek meg a homlokzaton, ill. az épület belsőben a pécsi Zsolnay gyár majolikái.

Ablakok fölött almafa, tövében árvácskákkal. (forrás: www.magyarszecessziohaza.hu)

De ne csak a homlokzaton álmélkodjunk, nézzük meg, milyen szépségek várnak ránk a ház belsejében!

A kétszintes hallban egy gyönyörű, hatalmas ólomüveg lámpa meleg fényével biztosít hangulatos atmoszférát.

Itt található a kávézó is, ahol eredeti, felújított bútorokon helyet foglalva, úri módon fogyaszthatunk el egy finom italt. (kép forrása: www.magyarszecessziohaza.hu)

Ha megkérjük a személyzetet, talán még a belső udvarba is beengednek és megcsodálhatjuk az udvari loggiák igényes vasburkolatát, az egyes szintek osztását jelző majolika sávokat, és a helyenként megmaradt, eredeti ólomüveg ablakokat.

Mivel besötétedett, mi a lépcsőházból tekintettük meg közelebbről az ólomüveg ablakot.

Az ablakkal szemben egy gyönyörűen faragott és csiszolt mészkőoszloppal találkozunk, mely mögött félkörívben áttört falfelület biztosít nappal természetes fényt a lépcsőkarnak.

Nem mindennapi járólapok ugyancsak a lépcsőházban.

Belülről a gyönyörű növényi ornamentikával díszített kovácsoltvas kapuzat.

Vasrózsák az utcáról.

A folytatásban a múzeumot fogjuk bejárni!

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr232635434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.02.04. 00:34:41

Nagyon szeretem ezt a hazat, o az egyik kedvencem Budapesten. A kavezo is remek hely.

suzildi (törölt) 2011.02.04. 09:22:58

Voltam itt kávézni, nagyon szép. És a fotóid is!!! :)

lüke 2011.02.06. 09:39:09

4 emelet s mind más.......
ezt kevés tervezö gyakorolta

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.06. 19:50:25

Gyönyörű! Remélem a volt Metro klubot is sikerül így felújítani. Azok a belső Zsolnay-burkolatok, és a külső berakásos homlokzat igazán megérdemelné.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.02.09. 00:42:45

@neccharisnyás útonálló: Hát annak kevés az esélye sajnos :( Úgy fest ugyanis, hogy a legminimálisabb erőfeszítéssel teszik lakahatóvá a volt Metró Klubot. A portál új fazonja legalábbis semmi jót nem sejtet. Ipari építészet.
süti beállítások módosítása