Egy régi-új ház históriája a divat utcájából

2009. október 26. 09:00 - retek.

A Deák Ferenc utcában sétálva bárkinek feltűnhet egy világos színű ház díszben fürdőző kapuja és igazán szép homlokzata miatt. A bérházat 2003-ban a teljes pusztulástól mentették meg, néhány fennmaradt eredeti fotó alapján a homlokzat díszeit újból legyártották, a belső életveszélyes körfolyosókat újjáépítették. Az alsó szinten impozáns boltokkal rendelkező épület ma irodaházként működik, így a kornak megfelelően modern elemekkel ötvözték az 1903-ban tervezett formákat.

A Deák Palota egy újabb tökéletes példája annak, hogyan lehet a régit az újjal teljes harmóniába hozni. A ház belső udvara üvegtetőt kapott, a körfolyosók oldala pedig szintén üveggel van borítva, így engedve be minél több fényt az ott dolgozok számára. Ennek érdekes látványát még két panorámalift is fokozza, pláne akkor ha benne utazunk. Az irodaház egyéb izgalmas érdekességeket is tartogat a pincétől egészen a padlásig, természetes, hogy ezeket is megnézzük.

 

 

 

 

  

 

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszepre.blog.hu/api/trackback/id/tr251475518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.10.27. 00:04:21

Az első képaláírás nagyon találó: "Talán sosem volt még ilyen szép". Nagyon jók a képek!

pösti 2009.10.28. 13:05:48

Tiszta Európa!
Míg nálunk(BP) ez kb az ötödik ilyen nívójú felújítás/újjá/átépítés addig pl Prágában egész tömbök hozzák ezt a szintet.Vajon a városvezetés(kötelező erejű építési szabályozás)/kormány(adókedvezmény)/beruházók(nagyobb költség oldal,ugyanakkor magasabb presztizs) mikor állnak át erre a műfajra?

szöszkehölgy 2009.10.28. 13:07:11

A belseje nekem túlságosan modern, de ez most nem lényeges. Az a fontos, amit az épülettel tettek. :)
A tetőkert szuper ötlet. :) Micsoda kilátás van a Gellért Hegyre!
NAGYON TETSZIK!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.10.28. 17:25:21

mondjuk a városfalasdi egy vicc...

azért itt szerintem szó sincs régi és új harmóniábahozataláról, mivel a kettő kb nem találozik, csak a belsőben (az viszont tényleg korrekt)

miért nem írod oda sosem a tervezőt, ha úgyis a dicsérgetés a blog alapgondolata? az ndk-követség átépítésének tervezője is megérdemelte volna (főleg, hogy ha jól sejtem ő vezetett körbe az épületben), a deák palota esetében pedig biztos sokan meglepődnének, hogy egeraat munkája.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.10.28. 20:24:56

@solaitid: Én is a belsőre értettem a harmóniát, kívülről szinte nem is látható a ráépítés. A tervezőkkel most összezavartál, nekünk ott azt mondták, hogy ez egy magyar cég első, tulajdonképpeni referenciamunkája lett. Hogy ők összefüggésben vannak-e az Egeraat tervezőirodával, azt nem tudom. A nevek meg azért maradtak le mert egész egyszerűen nem jegyeztem meg őket, de erre majd ezentúl figyelek megígérem.

Egyébként is micsoda elismerés számukra, hogy a blogon szerepelhet a munkájuk nem? :-P

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.10.28. 20:27:42

@solaitid: Nem tudom hová tűnt a neked szánt kommentem, de majd csak előbújik...

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.10.31. 17:15:39

@solaitid: A tervező csapat persze Egeraat vezetése alatt dolgozott, de rajta kívül két magyar tervező vezette a projectet: Z. Halmágyi Judit, Király Zoltán.
@retekblog: A kivitelező cég (magyar) első munkája volt ez..... :)

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.11.07. 12:43:05

Most, hogy újra ráakadtam a blogodra, s sikeresen végig néztem egy pár számomra új postot, elgondolkoztam, hogy ha valaki jó neki esne a Múzeum krt. 6-8-nak, milyen szépséget lehetne belőle kihozni.
:)
süti beállítások módosítása